A LEGO Spike Prime Set egyedi építőelemeket, motorokat, érzékelőket tartalmaz, amelyekből különböző programozható szerkezetek hozhatók létre. A készlet játékosan igyekszik megismertetni a gyerekekkel a kódolást, robotikát és a mérnöki munkát.

A LEGO újdonsága az építőelemeket, egyszerű és könnyen használható hardvereket, valamint a Scratch névre hallgató sajátos kódnyelvet kombinálja. A készlethez tartozó tananyag egyszerűbben kivitelezhető projekteket, komplex gondolkodást igénylő kihívásokat és önálló, kreatív tervezést megkívánó feladatokat tartalmaz. Minden anyag úgy lett kialakítva, hogy annak megoldása beleférjen negyvenöt percbe, így a szabványos tanrendbe is beilleszthetők a foglalkozások.

A SPIKE Prime rendszer szíve a programozható hub. A fejlett, mégis egyszerűen használható, tégla alakú eszközre hat bemenet és kimenet került, Bluetooth-kapcsolatot biztosít, hangszóróval, hat tengelyes giroszkóppal és újratölthető akkumulátorral rendelkezik. A készlet motorokat és érzékelőket is tartalmaz, amelyek az elemek széles választékával együtt, lehetővé teszik a diákok számára, hogy szórakoztató robotokat, eszközöket és egyéb interaktív modelleket tervezzenek és építsenek. A csomagba egyedi elemek is kerültek, amelyek alapot biztosítanak az építményeknek, s kompatibilisek más LEGO és Technic alkatrészekkel.

A megépített szerkezetek a LEGO Education Spike alkalmazással programozhatók, amely egyszerűen elsajátítható felületen keresztül, drag & drop módszerrel használható. A gyerekek készíthetnek táncoló robotot, vagy versenyautót lényeg, hogy az alapvető ismeretek birtokában, gyakorlatban is alkalmazható tudást szerezzenek. Egyes modellek külön csoportokban készülhetnek, így a tanulóknak együtt kell működniük az építés során. A LEGO Spike Prime Set 33 órányi ismeret anyagot kínál 330 dolláros áron, a globális forgalmazás augusztusban kezdődik.