Kipróbálhattuk a cég új laptopjait, hogy kiderítsük van-e esélyük ezen a brutálisan kompetitív piacon.

A Huaweit gondolom nem kell bemutatni senkinek, hiszen a kínai cég néhány év alatt küzdötte fel magát a semmiből a telefonos iparág egyik hercegévé, és az Apple-t már lenyomva ott liheg a Samsung nyomában. A cég azonban nem csak a mobilszegmensben vitézkedik, vannak médialejátszóik, gyártanak processzorokat, és egy ideje már mozgolódnak a notebookok piacán is. Az év elején pedig a cég hivatalosan is megjelent hazánkban a hordozható számítógépeivel. De vajon van esélyük ebben az öldöklő szektorban, ahol olyan nagyágyúk feszülnek egymásnak, mint a Dell, az ASUS, az Acer, az MSI vagy a HP, hogy csak néhány tényleg ütős példát említsünk?

Háttér

A Huawei háttere betonbiztos és igen masszív, köszönhetően annak, hogy ott áll a cég mögött a kínai állam. Ezt nem is nagyon titkolják, és emiatt biztosak lehetünk abban nem csak úgy beleugrottak ebbe az egész notebookos bizniszbe, hanem nagyon komolyan feltérképezték a lehetőségeket, és pontosan körülhatárolták, hogy milyen célokat akarnak elérni, ehhez pedig milyen eszközökre van szükség. Emiatt szinte ezer százalék, hogy a terméktámogatással (szerviz, garancia, frissítés) épp emiatt nem lehet gond, hiszen éppen azon vannak, hogy egy elismert brandet hozzanak létre, nem fogják hátba szúrni magukat azzal, keresztbe téve a mobilos üzletágnak is, hogy kibabrálnak a vásárlókkal.

Ár

Arra az első pillanattól kezdve mérget lehetett venni, hogy a Huawei (legalábbis az első körben), nagyon rá fog feküdni a jó ár/érték arányra, azaz viszonylag olcsón adni a termékeit. Ez a stratégia ugyanis fényesen bevált a telefonos fronton, és most már látszik, hogy helyesek voltak a prekoncepciók, és a notebookoknál is erre az útra lépett a vállalat.

Termékek

Mindez persze semmit sem érne, ha maguk a termékek gyatrák lennének, az előzetes információk alapján viszont a modellek ígéretesnek tűntek,és sikerült közelebbről is megnéznünk két új notit, a Huawei MateBook D és MateBook13 típusjelzésű masinákat. A néhány napos próbaidőszak során azt kellett konstatálnunk, hogy igazából sok mindenbe nem tudunk belekötni. Mindkét modellnél kifogástalan az anyaghasználat, valamint a képernyő, és a klaviatúra is nagyon kézre áll. A teljesítmény megfelelő (de nem kiemelkedő), de itt azért nem gamer gépekről van szó. Mindent mérlegre téve arra jutottunk, hogy abszolút versenyképes, kényelmesen használható, tisztességesen összerakott notikkal lépett színre a Huawei. Ezek ráadásul kínálnak egyedi extrákat is, hiszen ha rájuk teszi valaki az egyik felső kategóriás Huawei telefonját, akkor vezeték nélküli úton átvihetőek egyik eszközről a másikra képek, fájlok, ami iszonyú kényelmes funkció, és komoly, vásárlási döntést is befolyásoló érv is lehet.

De hogy a címben is feltett kérdésre is válaszoljunk: Azt vakon nem lehet megmondani, hogy valakinek érdemes-e Huawei gépet vennie, hiszen sok minden függ attól, hogy a felhasználó milyen célra keres notebookot. De azt nyugodtan ki merjük jelenteni, hogy ha valaki laptop vásárlásában gondolkodik, akkor mindenképpen érdemes szétnéznie Huawei eszközök között is. Minőségi, korrekt gépekről van szó ugyanis, amelyeknél ráadásul arra is odafigyeltek, hogy ne fogjon túl vastagon a toll az árcédulán. Személy szerint nem vártunk túl sokat a kínai cég notebookjaitól, de végül arra jutottunk, hogy bizony még a  a fent említett, nagy múltú cégek termékeivel is simán felveszik a versenyt. Ez pedig simán jelentheti azt, hogy a hordozható számítógépek piacán is földrengésszerű változásokra számíthatunk, hasonló folyamatokra, mint amik a telefonos szegmensben már lezajlottak. Nagyon úgy fest ugyanis, hogy a Huawei a notebook univerzumot is kinézte magának, úgyhogy érdekes idők elé nézünk.