Az East Japan Railway Co. bemutatta a következő generációs shinkanszen vonatot. A méretes orral rendelkező alfa-X szerelvényen a Kawasaki Heavy Industries Ltd. és a Hitachi Ltd. közösen dolgozott.

Az új tesztmodell tíz kocsiból áll, amelyeket egy huszonkét és tizenhat méteres orral rendelkező motorvonat fog közre. Az alfa-X orrát azért nyújtották meg ennyire, hogy a szerelvény képes legyen megbirkózni a közel 400 km/órás sebességgel, illetve minimálisra csökkentsék az alagutakon belüli nyomást és zajt, míg a különböző méretű orrok a végleges méretek és forma meghatározását segítik.

Az alfa-X számos high-tech funkcióval is büszkélkedhet, beleértve a rezgés- és hőmérséklet-érzékelőket. A hagyományos fékek mellett az új vonat a tetőn elhelyezett lassítást segítő „szárnyakkal” is rendelkezik, valamint mágneses fékezőrendszert is használ. A motorvonatot és kocsikat a földrengések hatását csillapító vészrendszerrel is ellátták. Az alfa-X vonatot Aomori és Sendai városok között tesztelik a végleges üzembe helyezés 2031 tavaszára várható.