Az ISE 2019-en a Canon bejelentette új, nagy fényerejű natív 4K lézerprojektorát, a tavaly év végén bevezetett XEED 4K5020Z utódját, a XEED 4K6021Z-t.

A kis súlyú, nagy fényerejű LCOS lézerprojektor 6 000 lumenes maximális fényerőt szavatol. A Canon LCOS reflektív paneltechnológiáját alkalmazó projektor igen magas rekeszarányt biztosít, szinte közök nélkül a pixelek közt. A képek részletesek, a “rácsos” hatástól mentesek. Különösen jelentős ez művészeti és kreatív célú alkalmazások terén. A teljes sRGB színtartományt lefedő duális Display Portnak köszönhetően a XEED 4K6021Z 10 bites 4:4:4 színek megjelenítésével képes élénk képeket kivetíteni, fokozva a vizuális élményt.

A piac elvárásainak megfelelve a 4K6021Z natív 4K felbontásban (4096 x 2160) jeleníti meg a képeket és szövegeket, így ideális intézményi felhasználásra is, mint pl. oktatási, művészeti vagy egészségügyi intézmények számára. Az egyszerű spigot objektívillesztés hét cserélhető Canon objektívvel kompatibilis, köztük az egyik legújabb, RS-SL07RST 4K standard zoom objektívvel is, amelyben a Canon precíziós üvege minimalizálja a torzítást. Ez az új objektív 1,76-szoros motoros zoomolást és +/- 73% függőleges objektívmozgatást tesz lehetővé, amitől rugalmasan alkalmazható különböző formájú és méretű terekben.

A lézer fényforrás segítségével a 4K6021Z 360 fokban bármilyen irányban állítható, így szűkös térben is kreatívan telepíthető. A többféle csatlakozási módot – köztük két Display Portot, HDMI-csatlakozást és HDR támogatást – kínáló 4K6021Z sokféle digitális video és számítógépes forrással kompatibilis, így a meglévő audiovizuális eszközökkel még könnyebb integrálni.

A lézer fényforrás akár 40 000 óra karbantartásmentes üzemeltetést is lehetővé tesz, a légszűrő még felszerelt állapotában is könnyen elérhető, ez minimálisra csökkenti az állásidőt és egyszerűsíti a készülék gondozását. Az osztályában üzemelés közben és standby üzemmódban egyaránt a leginkább energiatakarékos eszköz teljes tulajdonlási költsége alacsony. A modellhez 5 éves garancia jár, meghibásodás esetén pedig a következő naptól kölcsöneszközt biztosítanak. Ami a minimum, ha azt nézzük, hogy a terméket Európában 35 000 eurós, azaz olyan 11,3 millió forintos áron kezdik forgalmazni. Szóval ez se olyan cucc, amit alapvetően arra szánnak, hogy az ember a focit nézze rajta a nagyszobában. Sajnos, pedig az előzetes infók alapján elég szuper lehet a képe.