Hangszeren játszani nagyszerű időtöltés, azonban egy értékelhető szint elsajátítása időbe telik. A LUMI billentyűzet a gyakorlást egészen könnyed, játékos folyamattá varázsolja.

A projekt mögött a Roland Lamb által alapított ROLI csapata áll. Az ipari tervezőkből, programozókból és zenészekből álló társaság lassan tíz éve készít, különböző moduláris kiegészítőket, amelyek főként stúdiókban, de alkalmanként zenei színpadokon is előfordulnak.

Legújabb LUMI névre keresztelt eszközük első pillantásra sima, huszonnégy kulcsos (Roli Brightkey) MIDI billentyűzet, azonban az ördög ezúttal is a részletekben lapul. A billentyűk alatt ugyanis LED fényforrások vannak, amelyek a társalkalmazás (iOS, Android) parancsainak engedelmeskedve, játék közben különböző színekben pompáznak. Az eltérő színek természetesen különböző hangokat takarnak, így a felhasználóknak csupán követni kell a társított tábla- vagy noteszgépen megjelenített utasításokat.

Az alkalmazás több száz neves előadó dalait ismeri, amik a színes gombok nyomkodása közben játékosan megtanulhatók. Aki nyúzta valaha Guitar Hero játékot, annak ismerős lesz a rendszer. A lejátszandó dallamok és nóták természetesen eltérő nehézségi szintet képviselnek, gyakorlásként választhatók egyszerűbb apróságok, de több akkordos művek is találhatók a repertoárban. Az interaktív leckék felépítése felhasználóbarát, mindenki megtalálhatja magának a megfelelő nehézségi fokot. A LUMI alkalmazás az ambiciózus felhasználóknak is tartogat kihívásokat, ugyanis a stilizált felület hagyományos kottaként is megjeleníthető.

A billentyűzet ugyanazt a csatlakozót használja, mint a ROLI korábbi eszközei, s zongorákra emlékeztető leütési utat használ. Bár a billentyűk nem teljes méretűek, ez a hordozhatóság kedvéért alakult így. A keret nélküli kialakítás több eszköz összefűzését teszi lehetővé, de igény esetén a gyártó korábban bemutatott (pl. Beatmaker Kit) modelljei is egyszerűen csatlakoztathatók. A rendszer klasszikus MIDI beviteli eszközként is használható a Roli Studio Player alkalmazással, vagy más DAW (pl. Garageband, Ableton, Logic Pro) programokkal. Az igencsak szórakoztatónak ígérkező újdonság jelenleg a Kickstarteren futja a köröket az első darabok szállítását, októberre vállalja a gyártó.

Képek: Kickstarter, playLUMI, ROLI