Lightyear One – Napelemes kocsi horror áron

A három éve alapított Lightyear első napenergiával hajtott verdája a Solar Challenge rendezvény nagy győztese volt. A Lightyear One a társaság első, nagyközönség számára is elérhető járműve.


Az áramvonalas jármű nagy előnye a hagyományos elektromos kocsikkal szemben, hogy kevésbé függ az infrastruktúrától, s nagyobb hatótávolsággal rendelkezik. A jármű alacsony feszültségről is gyorsan tölthető, azaz egyetlen éjszaka alatt négyszáz kilométeres távra elegendő energia vételezhető. Ehhez adódik hozzá a tetőn, hátsó szélvédőn és motorház fedélen elhelyezett panelek által gyűjtött (12 km/óra) energiamennyiség, így a gyártó állítása szerint a kocsinak hétszáz (télen négyszáz) kilométeren keresztül nincs szüksége újabb etetésre.

A hatékonyságot nagyban növeli, hogy a karosszéria alumíniumból és szénszálból készült, így alapvetően kis súlyt kell mozgatniuk a villanymotoroknak. Minden kerékhez független motort kapcsoltak, ami pontosabb vezérlést tesz lehetővé. A napelemeket biztonsági üvegek alá rejtették, amelyek akár egy felnőtt ember súlyát is elviselik károsodás nélkül. A Lightyear One egyelőre ötszáz példányban készül, ebből száz darabnak máris van gazdája a további járművek 119. 000 eurós (38,5 millió forint) áron várják az érdeklődőket. A napelemes kocsi forgalmazása leghamarabb jövő év végén kezdődhet.

Képek: Lightyear

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ford

Ford

24 éve foglalkozik tech-újságírással a kedvenc területe az audió-videó, az okosotthon és a mobiltechnológia.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?