Népszerű pletykák szerint az Apple végre elengedi a sokak által bírált pillangó-mechanikás billentyűzetet, így a következő generációs noteszgépek új tasztatúrával kerülhetnek forgalomba.

A pillangó-mechanikás billentyűzet négy évvel ezelőtt debütált, s ugyan a társaság a bevezetés óta folyamatosan finomított a kialakításon, nem sikerült tökéletesre csiszolni a technológiát. A gombok minden igyekezet ellenére hajlamosak beragadni, mert a por és más szennyeződések túl könnyen találnak utat maguknak a gép belsejébe. A gyártó a sorozatos meghibásodások és panaszok nyomán elismerte a hibát, s vállalta a problémás darabok ingyenes cseréjét.

Ming-Chi-Kuo, iparági elemző szerint az új MacBook Air gépeket, már egy olcsóbban előállítható, üvegszállal erősített ollós kapcsolóval szerelik majd. Az üvegszálnak köszönhetően a billentyűzet várhatóan tartósabb lesz, ráadásul a megnövelt leütési út javíthatja a felhasználói élményt. Az új kapcsolókat a tajvani Sunrex gyártja, előre láthatóan kicsit vaskosabbak lesznek a korábbi megoldásnál de nem annyira, hogy az a kompakt méretet jelentősen befolyásolja. Az elemző a forrásaira hivatkozva állítja, hogy a változtatás egyelőre csupán a MacBook Air masinákat érinti, azaz a Pro sorozat esetében még legalább egy évet kell várni a cserére.

Képek: Apple