A klasszikus jet-ski formavilágát idéző, de a hordszárnyas hajók működési elvét hasznosító jármű az elektromos hajtásnak és kedvező aerodinamikai jellemzőknek köszönhetően kevésbé károsítja a környezetet.

Az elmúlt években felgyorsult a különböző szárnyprofilok fejlesztése és használata a vízi közlekedés minden területén. Az electro.nautic egy ausztrál vállalat, amelyet elektromos hajtású eszközök fejlesztésére hoztak létre. A WaveFlyer elnevezésű jet-ski első pillantásra nem különbözik a hasonló járművektől, azonban az elektromos motor mellé hydrofoil meghajtást társítottak.

A megoldás lényege a kinyert extra felhajtóerő, ami lehetővé teszi a hajótest kiemelését a vízből, ezáltal csökken a súrlódási ellenállás, aminek eredményeként javítható a hatékonyság, menettulajdonság és sebesség. A kétszemélyes járművet 2 kWh kapacitású akkumulátor csomag látja el energiával, jelenleg egy töltéssel mintegy fél órás üzemidő érhető el. A WaveFlyer jelenleg prototípus fejlesztési fázisban van, tehát egyhamar nem várható a tömeges felbukkanása, azonban Thomas Brauni (University of Western Australia) a projekt egyik vezető mérnöke szerint óriási kereskedelmi potenciál van egy ilyen környezetbarát vízi járműben.

Képek: electro.nautic