Szintlépés: Már a fényképezőgépeket is megfertőzhetik a vírusok

A Check Point Software figyelmeztetett, hogy egyes DSLR és tükör nélküli kamerák fokozottan sebezhetők a ransomware támadás esetén.

Bár a fényképezőgépek csak ritkán csatlakoznak folyamatosan internethez, ez nem jelenti azt, hogy az eszközökön tárolt adatok teljes biztonságban vannak. A biztonsági szakemberek kiszúrták, hogy a kamerák által használt Picture Transfer Protocol (PTP) vezetékes és vezetékmentes módban is fokozottan érzékeny a rosszindulatú behatolásokra.


A hibát ironikus módon, egy Canon által is elismert nyílt forráskódú alkalmazás vizsgálata során fedezték fel, amely különböző kiegészítő funkciókat biztosít a Canon EOS tulajdonosok számára. A támadók akár, egy WiFi ponton keresztül is hozzáférhetnek az SD-kártyához, amit azonnal zárolnak, egy zsaroló üzenetet hagyva hátra.

A Check Point szerint a kamerák kifejezetten népszerű célpontok, ugyanis számos pótolhatatlan, ezért értékes felvételt rejthetnek. Az infók szerint a probléma rengeteg kamerát érint (a Canon DSLR és tükör nélküli gépei szinte mind sebezhetőek), de a többi márka sem dőlhet kényelmesen hátra, ugyanis rengeteg eszköz használja ugyanazt a PTP protokollt. A Canon a megoldásig azt javasolja a felhasználóknak, hogy fokozottan ügyeljenek a hálózati biztonságra, illetve kapcsolják ki a hálózati funkciókat.

Képek: Check Point Software, Canon

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ezeket olvastad már?