The Comet: itt van minden idők legjobb üstökösös filmje

Nem is kellett hozzá más, csak 400.000-nél is több fotó, és máris olyan a The Comet hangulata, mintha a Kör című alkotásból látnánk részleteket. Pedig ez egy üstökös.  

Az Európai Űrügynökség korábban a céljául tűzte ki, hogy űrszondát juttasson a P67/Csurjumov-Geraszimenko nevű üstökösre. A Rosetta (így hívják a szondát) műszereket helyezett el a felszínen, melyek rengeteg adatot szolgáltattak, ugyanakkor több százezer fotó is készült. Ezeket 2017-ben az ESA elérhetővé tette, így Christian Stangl elkészítette belőlük a „The Comet” című kisfilmet. Érdemes a 3,5 perces alkotást az utolsó kockáig megnézni, mert tényleg lélegzetelállító az egész, és Wolfgang Stangl zenéjével kissé talán már horrorfilmes is lett a hangulat. A képi világ olyasféle, hogy nagyon átjön rajta az idegen égitest érzete, illetve hangulatában cseppet futurisztikus jelleg figyelhető meg.


A Csurjumov-Geraszimenkó keringési ideje 6,5 év, átmérője 4 km, súlya 10 milliárd tonna, ami annyit tesz, hogy egy köbméterben 490 kg üstökös van (hogy ilyen bénán fejezzük ki magunkat). Összehasonlításként érdekes adat lehet, hogy egy átlagos aszfalt esetében ez a szám 2450 kilogramm között van, míg például homokos kavics (ismertebb nevén sóder) nagyjából két tonna köbméterenként. Érdemes a Rosettáról is szót ejteni, melynek Philae nevű leszállóegysége 2014. november 12-én sikeresen landolt az üstökös felszínén. Aztán kiderült, hogy nincs jó helyen, és 2016 elején bejelentették a program befejezését.

Címkép: Phys

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.

Ezeket olvastad már?