Kiderült, hogy az LG OLED tévéi a szemünk barátai

A gyártó OLED paneljeit addig vizsgálgatták, míg kiderült, hogy megérdemli a „szemkímélő kijelző” minősítést. 

Az LG OLed paneljeit a német TÜV Rheinland mérnökei vizsgálták. Az igen komplex folyamat során többek között a vibrálás mértékére, a képminőségre, valamint a kékfénykibocsátás mennyiségére voltak kíváncsiak. Utóbbival kapcsolatosan érdekes lehet, hogy viszonylag új témakör, bár már egy ideje tudjuk, hogy a kékfénykibocsátás elég sok kellemetlen hatással rendelkezik. Olyan egészségügyi problémákkal hozható összefüggésbe, mint a szem irritációja, mindemellett koncentrációs problémákat és alvászavart is okozhat. Külső védelem nélkül ráadásul a kék fény akadálytalanul jut el a szemben lévő sárgafoltra, amely az éles látás központja. A TÜV vizsgálata során kiderült, hogy az LG 65 hüvelykes OLED paneljeit 34 százalékos kékfény-kibocsátás jellemzi, ami jóval a szervezet által meghatározott 50 százalékos egészségügyi határérték alatti eredmény.


LG OLED tévé
Kép: LG

Ez az alacsony érték leginkább annak tükrében érdekes, hogy a prémium LCD kijelzők megközelítőleg 64 százalékban bocsátanak ki kék fényt. A teszteken azt is megállapították, hogy az LG OLED paneleken szinte alig tapasztalható vibrálás (0,87%), ami szintén remek érték, még a legjobb LCD panelekhez képest is, amelyek esetében ennek duplája a jellemző. Tekintve, hogy a képminőséggel szintén elégedett volt a szervezet, a panelek megkapták a TÜV Rheinland ISO 9241-307 tanúsítványát, azaz hivatalosan is rájuk lehet tenni a plecsnit, hogy „szemkímélő kijelző”. Az LG féléves pénzügyi jelentése szerint növekszik az érdeklődés az OLED kijelzők iránt, bár azt is hozzá kell tenni, hogy jelenleg egy normális méretű tévé ezzel a kijelzővel elég zsebbe nyúlós dolog. De ahogy mindig, idővel majd csökken az áruk, és miközben jön majd egy újabb technológia a vásárlóközönség mind szélesebb körben engedheti meg magának, hogy szemkímélő tévéken bámulja, ahogy házasodik a gazda.

Címkép: LG 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.

Ezeket olvastad már?