Mindössze annyit kell érte elviselni, hogy néhány éven belül több ezer olyan robot jöhet velünk szembe, ami úgy néz ki, mint mi.

Igencsak rejtélyesen hangzik az egész, de a lényeg, hogy egy brit cég, a Geomiq nem kevesebb mint 100.000 fontot (47 millió forint) fizet olyan arcokért, melyeket el tud képzelni a jövőben forgalomba kerülő robotjain. A vállalat konkrétan barátságos és kedves arcokat keres, és ha megvannak, több ezer robotot gyártana ezzel a kinézettel. Ezek a gépek elvileg arra lennének hivatottak, hogy idős emberek életét tegyék könnyebbé. A Geomiq igyekszik kiemelni, hogy nem állami finanszírozásról van szó, hanem független vállalkozások adják a tőkét, méghozzá Sanghaj környékéről.

Pete Linforth – Pixabay

A blogposzt, melyben erről van szó, nem említi, hogy lenne bármilyen nemi vagy életkori korlátozás vagy kívánalom, igaz, amúgy sem túl konkrét az egész. Csak annyit tudni, hogy azok, akik átmennek az első rostán, minden információt megkapnak a későbbiekben. Igaz, erről sem fogunk semmit tudni, mert komoly titoktartási szerződésekről beszélnek a tervezők és a befektetők között, ami vélhetően kiterjed majd az “arcgazdákra” is. Maga az alapgondolat egyébként nem butaság, hiszen előzetes számítások szerint a 85 év feletti idősek száma 2050-re megtriplázódhat, és nekik jól fog jönni a gépi, de mégis emberi külsejű segítség.

Címkép: Jonny Lindner – Pixabay