Megéri megvenni az MSI PS63 Modern 8SC notebookot? És, ha igen, kinél válhat be? Milyen a kijelző? Milyen a teljesítmény? Mekkora az üzemidő? Mire lehet használni? Jó az ár/érték arány? Minden kiderül.

MSI PS63 Modern 8SC

Az MSI PS63 Modern nevű notebookja papíron a vékony, sokoldalú, és viszonylag erős laptopok egyik mintapéldánya. Olyan, mint egy ThinkPad, csak ezt nem a Lenovo csinálja. Többféle konfigurációban elérhető, nálunk a 8SC típusú változat járt.

Külső

Kialakítás: Hagyományos, nem kihajtható, tabletként nem használható hordozható számítógép.
Dizájn: Kifejezetten visszafogott, minden idióta bazári csicsát mellőző külső. Nincsenek rajta színes LED-ek, se kitülemkedések, se óriási légbeömlők. Remek!

Méret: 15.9 x 356.8 x 233.7 mm. Uhh, jó vékony!
Súly: 1,6 kg. Uhh, jó könnyű!
Káva vastagsága: 5,6 mm, azta, ez aztán jó keskeny!
Strapabíró kialakítás: Igen! Megkapta az MIL-STD 810G minősítést, a billentyűzet por és cseppálló, a készülék kibírja ha 1,2 méterről a betonra dobják, bírja a rázkódást, az extrém hideget és a meleget is. Király!


Csatlakozók: HDMI 1.4, 3 db. USB 3.0, USB Type-C, MicroSD. Többé-kevésbé rendben van, bár nem értjük, hogy a HDMI 2.0 hogy maradhatott le.
Ujjlenyomat olvasó: Van, az egérpadba építve, és jól is működik.

Teljesítmény

Hardver: 8. generációs Intel i7-8565U processzor, 16 GB DDR4 RAM, Intel UHD Graphics 620 integrált videókártya és NVIDIA GeForce GTX 1650 dedikált videókártya. Ez ma erős hardvernek számít, komoly teljesítmény leadására képes, de azért az igazi bika erőművektől elmarad.


Mire jó: Bizonyos kompromisszumok megkötésével gyakorlatilag mindenre. A netezés, levelezés, YouTube videózás, Netflixezés, irodai szoftverek villámgyors kezelése alap. Emellett lehet vele játszani, akár a legjobb, legújabb programokkal is (csak le kell venni a grafika részletességét, és kilőni néhány effektet), alkalmas tervező, 3D alkalmazások futtatására (csak azok néha belassulhatnak), lehet vele videót vágni (csak nem ultranagy felbontást), és képeket is szerkeszteni.
Háttértár: 476 GB SSD. Ez egyrészt iszonyú gyorsan bootol és tölti be az adatokat, a mérete pedig elég sok mindenre elég. Egy jó darabig biztos nem kell mérlegelni, hogy minek jut hely és minek nem.
Melegedés: Ha dolgozik a hardver akkor érzékelhetően melegszik, de a hűtőrendszer jól végzi a dolgát, nem fogjuk megégetni magunkat, és kényelmesen ölbe is lehet venni.

Kijelző

Paneltípus: IPS LED LCD, nem érintésérzékeny.
Méret: 15,6 inch. Ez teljesen jó, sokoldalúan használható, még éppen a hordozhatóság határán belül eső méret.
Felbontás: 1920×1080, Full HD. Semmi extra, ez ma ebben a méretben a minimum!
Tükröződésmentes bevonat: Igen! Remekül oszlatja el a becsillanó fényt.
Fényerő: Maximum 390 nit. Nem valami világbajnok érték, de arra elég, hogy kint a szabadban is látható maradjon a képernyő, igaz ilyenkor a színek tompák, fakók.


Kontraszt: 1262:1, full átlagos.
Betekintési szög: Remek, csak akkor kezdenek fakulni a színek, ha olyan 165 fokos, kiszorított szögből nézzük. Invertálódás nincs.
Színek: A “fekete” a paneltechnológiából fakadóan nem az igazi, sötétben inkább igen sötét szürkének tűnik. A többi árnyalattal nincs különösebb gond, az árnyalatok szépek, természetesek, de egy OLED kijelzős noti mellett feltűnik némi fátyolosság.
Mozgásmegjelenítés: Hibátlan, ugyanis akadozás nincs, anomáliák (remegő aura, vibrálás, utánhúzás) nincsenek.
Homogenitás: A fényerő eloszlása kellően egyenletes, így foltok-felhők nem tűnnek fel a képernyőn.

Billentyűzet

Numpad: A külön oldalsó panel hiányzik! Ez annak nagy baj, aki sokszor dolgozik számokkal, viszont aki inkább szöveggel dolgozik az örülni fog neki.
Szigetes elrendezés: Igen, ez a legjobb.
Háttérvilágítás: Igen. Szuper, sötétben is használható.


Kényelem: A nyomásút megfelelő, a gombok nagy méretűek, és kellően stabilak, így a gépelés kifejezetten kényelmes lenne, a méret miatt a gombok kicsit közel vannak egymáshoz.
Tapipad: Az átlagosnál 30 százalékkal nagyobb! Kellően stabil, érzékenysége állítható. Nem kopog, nem mozog, nagyon jól használható.

Energia

Akkumulátor: 82 Wh-s akkumulátorral látták el, ami igen-igen jónak számít! Az akksi nagy erőssége!
Üzemidő: Az üzemidő használattól függően 14-16 óra között alakul 50 százalékos fényerő mellett, ami a notebookok között egyértelműen kiemelkedő érték ma.

Hang

Hangszórók: 2 x 2 wattos rejtett hangszórók átlagos notebook minőséget produkálnak: Azaz steril, dobozhangzású. Videózásra, játékra megfelelő, de zenehallgatásra már nem ajánlott.
Fülhallgatóval: Egyértelműen jobb így használni, akár még zenehallgatásra is alkalmas. De az tény, hogy egy “rendes” “normális” dedikált hangeszközzel nem veheti fel a versenyt.

Ár

MSI PS63 Modern 8SC – 575 000 forint. Mindent összevetve a tudásának megfelelő összeg. Az ilyen erejű, kategóriájú gépekért manapság ennyit kérnek el.

Kinek ajánljuk – MSI PS63 Modern

– Sokoldalú, többfunkciós notebookot akar
– Játékra is keres notit
– Videó- vagy képszerkesztő, esetleg tervező programokat futtatna
– Visszafogott dizájnnal bíró gépre vágyik
– Sokat használja az egérpadot
– Fontos a kiemelkedő üzemidő
– Lényeges a strapabíró kialakítás

Kinek nem ajánljuk – MSI PS63 Modern

– Olcsó notebookot keres
– 4K filmeket, videókat nézne a gép segítségével
– Szüksége van a numpadra
– Zenehallgatásra keres notebookot

Még több információ az MSI PS63 Modern notebookról a termék hivatalos weboldalán

Teszt áttekintő
Dizájn
Kijelző/képminőség
Teljesítmény
Akkumulátor
Kezelhetőség/kényelem
Ár/érték arány
Hűha faktor