A Toyota e-RACER egészen újfajta megközelítésbe helyezi az autósportot. 

Tekintve, hogy éppen zajlik a Tokyo Motor Show, az internetet elárasztották az autós hírek, és ezek közül nagyon sok messze túlmutat azokon a konvenciókon, amiket ismerünk. Ilyen a Toyota e-RACER is, amit maga Akio Toyoda, a gyártó vezérigazgatója mutatott be. A kétüléses, nyitott kabinos négykerekű arra kíván reflektálni, hogy bár a jövő az önvezető járművek felé mutat, bőven van még hely innovációra a benzinvérűek számára. Egyik megközelítésben speciális digitális szemüvegekkel, ami valóban érdekes elképzelés, és ebből kapunk ízelítőt az alábbi videóban.

A Toyota e-RACER esetében az elképzelés szerint a sofőr mögött ülhet az utas, aki szintén ugyanazt az élményt kaphatja, mint a vezető. A kiterjesztett valóság segítségével tulajdonképpen akár a víz alatt is hajthatunk, legalábbis virtuálisan. A minket körbevevő környezetet is széles spektrumon változtathatjuk, és ha szeretnénk, egyfajta szellemautókkal ellenfelekkel is összemérhetjük tudásunkat.

Kép: Toyota

Habár a koncepciót a jelenlegi autóvezetési sztenderdek mellett nehéz elképzelni a hétköznapi közlekedésben, már maga a gondolatkísérlet is érdekes. Mint látható, itt most nem egy konkrét koncepcióautóval van dolgunk, sokkal inkább egyfajta elképzelésről azzal kapcsolatban, hogy a kiterjesztett valóság és a valódi autózás élménye hogyan tudják kiegészíteni egymást.

Kép: Toyota

Tekintve, hogy a japán gyártó egyébként is élenjáró a fejlesztések terén – hiszen elég csak a hibridjeikre gondolni – joggal feltételezhetjük, hogy idővel esetleg tényleg valami hasonló lesz majd az utakon. Addig azonban még biztosan sok időnek kell eltelnie, hiszen jelenleg maguk az önvezető autók is olyanok, hogy számos szabályozatlan témakör fűződik hozzájuk.

Címkép: Toyota