Milyen lett a Huawei új csúcsmobilja, a Mate 30 Pro? Mennyire erős? Milyen a képe? Lehet rá appokat tölteni? Megfogtuk, leteszteltük, elmondjuk!

Rögös úton….

Kína és Amerika között jelenleg is zajlik a kereskedelmi háború, ennek részeként 2019 májusában az USA elnöke szankciókat rendelt el a Huawei ellen, ami a gyakorlatban ugyan eddig nem érintette a már értékesített vagy kereskedelmi forgalomban lévő Huawei termékeket, ugyanakkor az újonnan bevezetésre kerülő termékeket igen. Ennek értelmében ezeken a termékeken a jelenlegi helyzet szerint nem lesznek előre telepítve a Google alkalmazásai.

Azaz a telefonok esetében például a Google alkalmazásboltjáról, és az előzetesen telepített appokról van szó. A cég ennek ellenére nem tolta el őszi csúcsmodelljének megjelentetését, így a Huawei Mate 30 Pro most már a boltokba került néhány országban. Magyarországon ugyan hivatalosan nem érhető el, de mi szereztünk egy példányt, hogy megnézzük mit tett le az asztalra a kínai konszern, és hogy milyen kompromisszummal járnak az agyatlan megszorítások.

Külső

Dizájn: A határozottan a fém készülékházra görbülő kijelző marha jól néz ki, épp úgy, mint az üveggel borított hátlapon a kamera körüli díszítéssel. Nem forradalmi a külső de, attól még nagyon király az összhatás.

Ergonómia: Az illesztések tökéletesek, sorjásságnak nyoma nincs! A nagy méret miatt nem minden esetben használható “egykezes” telefonként. A minimalista dizájn jegyében, mindössze egyetlen gombot hagytak rajta, ami rossz irány. A hangerő szabályozásához ugyanis így már a képernyőn kell machinálni, ami látványos, de nem kényelmes megoldás.
Strapabíró kialakítás: IP68 minősítésű, víz- és porálló, de azért egy tok sosem árt, például az ütések miatt.


Készülékház/képernyő arány: 94,1 % (gyári adat), iszonyú jó érték!
USB: USB 3.1 Type-C. Legjobb
Fejhallgató csatlakozó: Nincs. Hiba. Nem is hiba, bűn!
Notch: Van!
Ujjlenyomat olvasó: Van.
Méret, súly: 158.1 x 73.1 x 8.8 mm (nagy, de vékony lapsifon), 198 gramm (Nehezebb, mint az átlag, a fém készülékház és a hátsó üvegborítás miatt.

Kijelző

Méret: 6,53 inch. Nagy, sőt óriási!
Felbontás: 1176 x 2400 képpont. Ilyen méret mellett ez teljesen jó, de nem extrán kiemelkedő felbontásnak számít, amit a 409 ppi pixelsűrűségi adat is alátámaszt. A képi világ mindenesetre éles, a pixelek egyáltalán nem láthatóak, a finom átmenetek, illetve a ferde és görbe vonalak is rendben vannak. Szóval ennél több talán nem is kell.
Képfrissítési ráta: 60 Hz. Lehetne jobb (90/120 Hz), de azért ez is elmegy bőven egyelőre.


Paneltechnológia: OLED. A lehető legjobb.
Kontraszt: Végtelen. Nincs ennél jobb.
Színek: Tökéletesek, ragyogóak, fátyolosságnak nyoma sincs.
Betekintés szög: Hibátlan.
HDR támogatás: Megoldott! A HDR10 szabvány. Király!
Maximális fényerő: 432 / 925 nit. Világosban is látható a képernyő, és a HDR tartalmakat is szépen adja vissza.
Minimális fényerő: 2,1 nit. Elég alacsony ahhoz, hogy vaksötétben se legyen zavaró.
Védőüveg: Gorilla Glass 6. Legjobb, ami csak lehet.

Teljesítmény

Hardver: HiSilicon 990, 8 magos processzor (4 db. ARM Cortex-A55 és 4 db. HiSilicon Cortex-A76 maggal), 8 GB RAM, Mali-G76 grafikus chip. Bikaerős. Ez ma az elit kategória!
Mire jó: Mindenre! Teljesen komolyan: Csúcsgrafikás játék, mozgóképvágás, képszerkesztés, 4K HDR filmek futtatása, óriási képek nézegetés sem döccenti meg.


AnTuTu: A teljesítmény mérésére szolgáló AnTuTu szoftveren 457 000 pontot ért el, ami rettenetesen sok, és ezzel a jelenlegi mobilok 99 százalékánál jobb eredményt produkált.
Adattárolásra szolgáló memória: 256 GB, bőven elég mindenre évekig. Remek!

Alap Android – Google nélkül

Az Android 10 ingyenes, nyílt forráskódú verziójára épülő saját EMUI 10 rendszer fut rajta. Ez teljesen jól használható, villámgyors és stabil. Az embargó miatt rengeteg megszokott szoftver nincs rajta, például a Google appok vagy a Faceboook, és a Play áruház is hiányzik. Viszont van saját alkalmazásboltja a Huaweinek, amely kínálata egyelőre elmarad a Google rendszerétől de a választék szó szerint napról napra bővül. Levelezőkliens van, így a Gmailos címekkel is használható.

A fontos alkalmazások (Facebook, Insta) elérhetőek harmadik félen keresztül, például az Amazon alkalmazásboltjából (amihez külön kell regisztrálni, de ennyit megér a dolog). Ami ezekből is hiányzik (például a magyar bankok, vagy a magyar közlekedési applikációk), annak egy része elérhető a böngészőn keresztül, tehát úgy kell bepötyögni a címet, mintha egy számítógépet használnánk. Nem, ez tényleg nem elegáns, nem is különösebben komfortos, de használható megoldás! És végül ott vannak a legális/féllegális/illegális egyéb app adatbázisok, amelyeken keresztül sok szoftver elérhető. Ezt a módszert viszont nem nagyon javasoljuk, csak ha végképp minden kötél szakad. Mert egyrészt biztonsági kockázatot jelent, másrészt pedig sokszor kell nekik valamilyen Google összetevő, és ennek hiányában nem hajlandóak elindulni.
De a lényeg az, hogy gyakorlatilag alig van olyan szolgáltatás, aminek a használatáról véglegesen le kellene mondani a korlátozás miatt. Az tény, hogy az embargó kényelmetlenséget okoz, de használhatatlanná nem teszi a terméket.

Hang

Beépített hangszóró: A hangerő az átlagosnál jóval nagyobb, így akár egy lakást vagy irodát is meg tud tölteni hangokkal, de ez önmagában nem elég: A megszólalás aránytalan, a basszusokat alig hallani, a magasak szerepe túlzó, a végeredmény steril, kicsit természetellenes és enyhe zajosodásba is bele lehet futni. Videózásra, játékra még így is használható, de zenehallgatásra nem az igazi.
Fül-/fejhallgatóval: Teljesen rendben van, lehet használni zenehallgatásra is, ám a direkt e célra tenyésztett mobil médialejátszókkal nem veszi fel a versenyt.

Energia

Akkumulátor: 4500 mAh, nem cserélhető. A kapacitás kiemelkedő, és ez az üzemidőn is meglátszik. Használattól függően, 13-16 órával számolhatunk (50%-os fényerő mellett), ami ilyen komoly teljesítményű hardver, és ilyen kijelző mellett császárinak számít.
Gyorstöltés: Támogatott. Remek!
Vezeték nélküli töltés: Támogatott. Nagyon jó!

Kamera

Hátlapi

Fotó: 40 MP széles látószögű elsődleges kamera + 8 MP telefotó (3x optikai zoom) kamera + 40 MP ultraszéles látószögű kamera + 3D TOF mélységelemző kamera. Ez azt jelenti, hogy nagyon sokoldalúan használható, attól függően, hogy mire van szükség. Világosban gyakorlatilag hibátlan képeket készít, a szűrt fényt, mesterséges fényt is nagyon jól tolerálja. Sötétben is lehet vele kimagasló minőségű fotókat lőni, viszont az is igaz, hogy sokszor homályosak, elmosódottak lesznek a képek.

Nappal remek képek lőhetőek vele

Portré mód: Van, hibátlanul működik.
HDR: Támogatott! Jól is működik.
Videó: 4K felbontás 60 képkocka/másodperc rögzítési sebességgel a csúcs, aminél jelenleg nincs jobb a telefonos fronton. Stabilizátor van, és minden összevetve egész szép videók hozhatóak vele össze (egy kis malaccal).
Szuperlassítás: HD módban akár 256-szoros opcióval is használható, ami másodpercenként 7680 képkockát jelent. Elképesztő! Viszont csak nagyon rövid ideig lehet használni így. Szerencsére lehet kérni kevesebb FPS-t is, amivel értelemszerűen nő a felvétel hosszúsága.

Előlapi 

Fotó: 32 megapixeles modul, 3D kamerával kiegészítve. A szelfikamerákhoz képest nagyon jó teljesítmény nyújt, de a hátlapi egység által produkált képminőségtől elmarad.
Videó: Full HD, 30 képkockás rögzítési sebességgel… Ugorjunk!

Ár

A Huawei Mate 30 Pro itthon hivatalosan nem érhető el. A külföldi áruházak 360-370 000 forintot kérnek érte jelenleg. Ez rettenet sok pénz, de a tudásának szerintünk megfelel az ára, még úgy is, hogy van ez az embargó dolog…

Kinek ajánljuk – Huawei Mate 30 Pro

– Brutál erős telefont szeretne.
– Olyan mobilt akar, ami másnak nem nagyon van…..
– Fontos a dizájn.
– Instagrammer, vlogger.
– Sokat fotózik, videózik, és a minőség is fontos.
– Játékra keres telefont.
– Tud és akar is időt és energiát fordítani arra, hogy kerülőutakon szerezze be az appokat.
– Lényeges a nagy üzemidő.

Kinek nem ajánljuk- Huawei Mate 30 Pro

– Olcsó telefonra vágyik.
– Nem akar kényelmi kompromisszumokat kötni a használat során.
– Fontos a 90 Hz-es képfrissítési ráta.

Még több információ a Huawei Mate 30 Pro telefonról a hivatalos weboldalon.