honor band 5

Kipróbáltuk a Honor legújabb okoskarkötőjét, a Honor Band 5-öt. Lássuk, miben fejlődött az előző négy modellhez képest.

A legutóbbi – Honor Band 4 – kiadáshoz képest nem sok változás történt, ugyanis már az elődmodell is csaknem mindent tudott, amit ezek a kis pántok tudnak, sőt, valamiben meg is előzte a piac többi szereplőjét. Ez pedig a színes, AMOLED kijelző volt, ami a 3-as zöld kijelzőjét váltotta. Nem mondom, hogy színes kijelzős okoskarkötő nélkül nem lehet élni, de azért jóval szebb ez, mint az egyszerű, zöld, nem?

Az egyetlen újdonság pedig a véroxigénszint mérése, ami a pulzusmérő mellett bekerült a rendszerbe és segítséget nyújt az egészségmonitorozás megszállottainak.

Na de kezdjük az elejéről.

Külső, tulajdonságok

A Honor Band 5-ös dobozát kibontva tulajdonképpen egy Honor Band 4-essel találjuk szembe magunkat. A külső ugyanaz, a szíj csatja is – én jobban szerettem a Band 3 “gumisabb” megoldását. A bekapcsolás után is megmarad a “valahol már találkoztunk” érzet, hiszen tényleg nem variáltak sokat a fejlesztők az idei modellel.

Ez azért is nem gond, mert mi is az “ami nem rossz, ne javítsd meg” elvet valljuk, szóval a külső tetszett.

A szíj három színben létezik,ez  fekete, kék vagy pink – szerencsére mi a decensebb feketét próbálgattuk – lehet, de ez tényleg csak a szíj színe, mert maga a készülék akkor is fekete marad, ha a pink változatot választjuk.

A kijelző a már ismert szép színű, jó láthatóságú 120×240-es darab alatta a kerek home gombbal. A készülék természetesen víz, por és a fene tudja még mi mindenálló (IP68), így a tisztítás miatt nem kell aggódni, egy fürdés vele együtt és ki is ázik minden az amúgy barázdált szíjából.

Hátul a szenzorok és a töltőcsatlakozó található. Utóbbival sem történt semmi bűvésztrükk. Ugyanaz az egyszerűen használható, rápattintós műanyagbölcső tölti a Band 5-öt is, mint az idősebb rokonokat.

A mindenféle mérésekhez a karkötőben egy hattengelyes, inerciális gyorsulásmérő és giroszenzor (IMU), optikai pulzoximéter és egy infra alapú viselés-érzékelő figyel, ami elég szép felszereltség egy ilyen kis kütyütől.

Használat

A telefonnal való kommunikációt illetve a mért adatok kinyerését és elemzését szokás szerint a Huawei Health app végzi el (Android és iOS is van), ami Bluetooth kapcsolaton kommunikál a karkötővel – sajnos nem Bt 5.0, hanem csak 4.2 áll rendelkezésre itt, de kb. ez az egyetlen negatívuma a band 5-nek. És ez sem olyan, amiért ne javasolnánk a megvételét.

A Honor Band 5 mindent tud, amit egy ilyen okoskarkötőtől elvárna az ember. Lépéseket számol, pulzust és véroxigénszintet(!) mér, alvásfigyelésre is képes és szépen jelzi a telefonunk mondanivalóit (üzenetek, hívások, e-mailek, stb.). Emellett zenevezérlő rendszer is helyet kapott benne, amivel menet közben csuklónkról lapozgathatunk a telefonunkról hallgatott zeneszámok közt, ez pedig egy komoly kényelmi fegyvertény az ilyen karkötők mellett. Ha ez nem, akkor az alvás-, vagy edzésmonitor funkciói lehetnek érdekesek. Az 50 méteres mélységig vízálló Honor Band 5 például többféle úszásnemet ismer, és ezek mindegyikében rögzíti a karcsapások számát, a sebességet, a távolságot, az intervallumot, és az elégetett kalóriákat. Számol SWOLF-számot is, ami az úszás hatékonyságáról nyújt információt.

Összegzés

A Honor Band 5 egy nagyon okos kis karkötő, ami lassan az okosórák piacára is fenyegetést jelenthet, egyedül a formájában marad egy egy egyszerűbb okosórától. Nekünk egyébként pont ezért tetszett és ezért szeretjük az okoskarkötőket, mert lehetővé teszik egy rendes karóra hordását és a másik kezünkön pedig az adatgyűjtést és a kommunikációt a telefonunkkal. Mindezt a komolyabb okosórák árának töredékéért, jelen esetben 13 990 forintos áron.