vákuumos Sencor szupermixer

Az SBU 7870 kódnevű automata Sencor szupermixer különlegessége elsősorban a hozzá járó vákuumozó kellékekben rejlik. Első blikkre egy teljesen szokványos mixernek tűnik, így a dobozban található elemek is mind ismerősek lehetnek, azonban van néhány olyan darab, amit felkészületlenül szemlélve a magasba szökhet a szemöldökünk. Ezek pedig a vákuum létrehozásához szükséges kütyük.

De haladjunk szépen sorban.

A sima műanyagnak tűnő másfél literes mixelőedényről először azt gondoltam, hogy noha könnyebb, mint a saját mixerem üveg edénye, de valószínűleg épp olyan kevéssé vezetne jóra, ha leejteném. Azonban nem sima műanyagból, hanem BPA mentes Tritan anyagból készült, így jóval ellenállóbb, miközben a súlya szinte jelentéktelen.

Emellett van két 0,7 literes tárolóedény is, amibe áttölthetjük az elkészült turmixok maradékát, de akár mixelésre is használhatjuk őket, ha a fedő helyett a 8 titán kést tartalmazó mixelőfejet csavarjuk a tetejükre. Ha pedig előre tudjuk, hogy csak egy adagot csinálunk majd, akkor ez határozott jó pont, és kevesebb mosogatni való! Szintén jó tudni, hogy alaposan zár a rendszer, így amiatt sem kell aggódni, hogy amikor levesszük a kisebb edényt, akkor minden nyakon öntünk a matériával.

Itt épp az a fedél van a nagy mixelőedényen, amivel a vákuumszivattyú működikA csúszásgátlós talpakkal ellátott motoros egység kezelőfelületén lévő gombok közül a bekapcsolás után mindig azok válnak aktívvá, amik a felhelyezett edénnyel használhatók. Vagyis, ha a nagy mixelő edényt rakjuk fel, akkor a sima smoothie és a Nutri Blend gombok nem világítanak, szóval nyomkodhatjuk ugyan őket, de semmi sem fog történni.

Ezek az előre programozott lehetőségek amúgy kifejezetten jól jönnek azoknak, akik szeretik, ha tökéletesen homogén turmixot iszogathatnak egyben maradó nagyobb gyümölcsdarabok nélkül, de közben szeretnék azt az időt is valami mással tölteni, amíg elkészül a smoothie. A semmi nem történés persze lehet azért is, mert valamit elbénáztunk az összerakásnál, a mixer pedig így vigyáz ránk, szóval ha biztosak vagyunk benne, hogy működni kéne az adott funkciónak, akkor érdemes azt megnézni, hogy minden jól illeszkedik-e a helyére.

Vákuumra fel!

A szokásos alkatrészeken túl a vákuumszivattyú és a kétféle vákuumos fedél van még a vákuumos Sencor szupermixer mellett a csomagban, és az előbbi töltéséhez egy USB kábel. Az sajnos elég rövid, de nem is arra van kitalálva, hogy bedugva lehessen használni a szivattyút. Azt a kábel egyik felét a gép hátuljába dugva tölthetjük fel, eközben pedig az alkatrész kényelmesen parkolhat ugyanitt. Éppen ezért ne álljunk neki előre felszeletelni a gyümölcsöket, hiszen, ha nem tudjuk rögtön használni a szivattyút, akkor elkezd csökkenni az értelme is.

vákuumos Sencor szupermixer
Balról jobbra a fedelek a hordozóedényhez, illetve a nagy mixelőedényhez, majd maga a szivattyú

Maga a vákuumszivattyú a spéci, hozzá tartozó fedelekkel működik, ezekből kétféle van, az egyik a nagy mixelőedényhez, a másik pedig a hordozható edényekhez. Kétféle elmélettel találkoztam azzal kapcsolatban, hogy miért is jó a vákuum a turmixolásban. Az egyik szerint a turmixolás előtt célszerű kiszívni a levegőt, így feldolgozni az alapanyagokat, majd örülni, hogy nem kell sietni a fogyasztással. Ez működőképes elmélet, de akármennyire is segít a vákuum, az a turmix egyszerűen nem friss. A másik szerint (én ebbe a csoportba tartozom) előre lehet dolgozni kicsit, felvágni a gyümölcsöt, zöldséget, majd eltenni későbbre, esetleg másnap reggelre, akkor megcsinálni, és így megvan a friss smoothie élmény is.

Szerintem nagyon ritka az, hogy valakinek nincs maximum 2 perce arra, hogy turmixot csináljon magának megvárja, amíg a gép megcsinálja a turmixát. Maga az előkészület viszont valóban necces lehet egy zűrösebb reggelen, ilyenkor pedig jól jön, hogy nem kell vacakolni a hámozással, darabolással, méricskéléssel – ki mennyire precíz ugyebár, de tény, hogy ez már el tud venni olyan időt, ami nem feltétlenül van.

Liszt és leves

A gép van egy Flour/nuts és egy Saute/soup gomb is. A lisztkészítés valóban működik, a leveses ügylet viszont kevésbé. Amit fontos tisztázni, hogy ez a készülék nem egy levesfőző, vagyis nem fogja megfőzni az alapanyagokat, beletenni pedig csak 40°C alá hűtött mixelni valót lehet. Ez alapvetően macera, mert ha már megfőztem mondjuk egy édesburgonya krémlevest, akkor inkább nekiesek egy botmixerrel még melegében, hogy aztán forrón lehessen tálalni, mint hogy lehűtsem.

Az persze opció, hogy összemixelem az alapanyagokat, és aztán melegítem fel, de összehasonlíthatatlanul jobb a klasszikus megoldás. Viszont ez a verzió sem rossz, szóval, ha épp nagyon gyorsan szeretne valaki egy krémlevest, akkor a mixelés utáni melegítés működhet.

Összefoglalva

A Sencor vákuumos automata szupermixer összességében egy megbízható, kényelmes eszköz, a vákuumos funkció pedig nem csak parasztvakításnak van benne, hanem tényleg sok esetben jön jól – nekem megmentette néhány reggelemet, amíg együtt éltünk. Ehhez képest pedig a 40.000 körüli ára még mindig húzós ugyan, de talán megmagyarázható.

Kinek ajánljuk

  • Nem csak turmixokat készítenének
  • Minden percet alaposan beosztanak
  • Reggelente sosincs ideje semmire, de egy finom turmix azért jó lenne napindítónak

Kinek nem ajánljuk

  • Nincs szükségük az extrább programokra
  • Úgyis azonnal elfogyasztják az elkészült turmixot
  • Nem hajlandók 20 ezer fölé menni egy turmixgép esetén

További információ a termékről a gyártó weboldalán található.

Teszt áttekintő
Külső
Tudásszint
Ár/érték