Damon Hypersport HS: az „alakváltó” elektromos motor

A Damon Hypersport HS megmutatta, hogy a CES 2020 nem csupán a tévékről meg a kütyükről szól, hanem akár az alternatív motorozásról is. 

Bár tény, hogy a rendezvényen első körben leginkább a mindenféle technológiai újításokról, és az ilyen-olyan kütyükről van szó, azért ennél többet tud a CES 2020. Itt van példának okáért a Damon Hypersport HS, ami egy elektromos kétkerekű, és egész érdekesnek tűnik. A készítők szerint fontos tulajdonsága a „Shift” nevű ergonómia, ami lehetővé teszi, hogy a használó könnyedén váltson a városi közlekedés és a superbike üzemmód között. Ami már csak azért is szerfelett érdekes, mert ilyenkor konkrétan a fizikai megjelenésén is módosít a motor. Természetesen nem azt kell elképzelni, hogy a nagyobb tempóhoz megnyúlnak az idomok, de például feljebb jön a lábtartó, és lejjebb süllyed a kormány.


De a Damon Hypersport HS nem csupán ennyiben nyújt érdekességet, hiszen vannak további pozitív tulajdonságai. A gyártó szerint igazi „okosmotorral” van dolgunk, hiszen helyettünk is figyeli az utat, benéz a kanyarokba, illetve a szemünk elé helyezi azt, ami mögöttünk van (lásd videó). A motor haladását egy 20 kWh-s folyadékhűtéses akkumulátorcsomag adja. A villanymotor 200 lóerős, nyomatéka 200 Nm, sőt a jármű végsebessége is 200 mérföld/óra, ami nagyjából 320 km/h. De a kétszázas szám bűvölete még mindig nem ért véget, hiszen hatótávja is 200 mérföld, tehát bő 300 km, legalábbis akkor, ha városon kívül hajtjuk, nagyobb tempóban. Urbánus környezetben ezzel szemben akár 300 mérföldet is megtesz, ami szűk 400 kilométer, ez pedig már egész jónak mondható. Tudható az ára is, ami 24.995 dollár (7,5 millió forint), míg a mindössze 25 példányban készülő Premier változatért 40.000 dollárt (12 millió forint) kérnek.

Címkép: Motor Authority 

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?