Felmos és térképet is rajzol a Sencor robotporszívója

Aki kifejezetten rühelli a takarítást, vagy háziállattal (például öntisztuló szőrű border collie-val) osztja meg a lakását, az valószínűleg elgondolkodott már a robotporszívó beszerzésén. A Sencor SRV 9250-t a távirányítója mellett alkalmazásból is vezérelhetjük, elég halk, időzíthető, ráadásul a porszívózás mellett akár fel is tud mosni. Lássuk, hogy mennyire éri meg egy ilyen cucc!

Mi van a dobozban?

A nagyjából 33 cm átmérőjű készülék, a hozzá tartozó portartályok (egy sima és egy vizes a feltörlés funkcióhoz), a dokkoló állomás, négy forgó oldalkefe (ami ahhoz kell neki, hogy a falak mellett és a sarkokban is a lehető legügyesebben helyt álljon), amiből 2 megy a gépre, 2 pedig tartalék, pót szűrőbetét, tisztítókefék,a távirányító és a kezelési útmutató – valamint néhány mágnesszalag.


Az SRV 9250 összes tartozéka.  Kép: Sencor

Ez utóbbiak ahhoz kellenek, hogy tiltott területeket keretezhessünk be velük, és így megakadályozhassuk, hogy a robotkánkat reggelre egy kábelrengetegben fennakadva találjuk meg (b verzió, hogy rendet vágunk a kábelek között), vagy bármilyen olyan helyre tévedjen, ahol nem szeretnénk, ha ténykedne.  Némi ellentmondás a használati útmutatóban, hogy a lépcsők szegélyéhez is javasolja ezek rögzítését, miközben azokat elvileg amúgy is észleli a porszívó. És valóban, vagyis a lépcsőktől nem kell féltenünk, nálunk legalábbis sosem próbálta meg levetni magát sehonnan.

Sencor SRV 9250: Bevetés indul!

A készüléket két helyen próbáltuk ki: az irodánkban, ahol elvileg könnyen tud manőverezni, mert egy küszöbtől eltekintve az összesen képesnek kellene lennie áthaladni, illetve nálam otthon, ami küszöb szempontból már nagyobb kihívást jelentett számára.

Az irodában első körben alkalmazás nélkül használtuk, itt ment a saját feje után és ha nem hagytunk neki elöl olyasmit, amiben fennakadhatott (kutya takarója, kábelrengeteg), akkor nem is történt ilyesmi. Ezután vittem haza, hogy megnézzük, hogy egy belvárosi, galériás, relatíve magas küszöbökkel ellátott lakásban mire jutunk egymással (és Rambóval, aki egy vak tacskó).

Nálam első blikkre sajnos nem tűnt kihasználhatónak egy ilyen cucc összes előnye. A küszöbök mellett probléma az is, hogy a kutya szobatisztaság szempontjából nem száz százalékosan megbízható, így aztán az, hogy napközben, a távollétemben menjen le egy időzített kör, nem tűnik az év ötletének. Ráadásul az ajtók még a küszöbök nélkül is eléggé megnehezítenék a robotka dolgát… Röviden: nem gondoltam robotporszívó-barátnak a lakásom.

Bizonyos kényelmi funkciókról lemondva hasznos kiegészítő

Otthon már az alkalmazással álltam neki a tesztnek – ez a használati útmutatóban található QR kóddal könnyedén letölthető iOS-re és Androidra is. Mivel a porszívó csak a 2,4 GHz-s Wi-Fi adatátvitelt támogatja, így ahhoz, hogy párosíthassuk a telefonunkkal, azt a készüléket is át kell tenni erre a hálózatra, ha amúgy másikat használunk. Viszont amint megvan a kapcsolat, mehetünk is vissza a szokásos hálózatra, illetve akár teljesen máshol is lehetünk, tudjuk irányítani a készüléket, illetve nyomon követni a tevékenységét.

Az alkalmazásban időzíthetünk takarításokat, elnevezhetjük a készüléket, utólag is csekkolhatjuk a korábbi tevékenységét és választhatunk 3 féle program közül mind a sima porszívózás, mind a felmosással kombinált takarítás esetén. Itt is be tudunk állítani tiltott területeket, ami első ránézésre feleslegessé teszi a mágnesszalagot. Az alkalmazásban azonban csak négyszögletű területet jelölhetünk ki, amit csak 90 fokban tudunk elforgatni, így, ha valamilyen speciálisabb alakú területről szeretnénk letiltani a robotkát, akkor mégiscsak jól jöhet az a szalag. Dolga végeztével a porszívó visszatér a dokkolóba töltekezni, ahonnan vagy az időzített takarításkor startol el újra, vagy akkor, ha erre kérjük akár az alkalmazásból, akár távirányítóval.

Miután elindítottam, elég ügyesen feltérképezte a nappalit. A konyhába feljutni esélye sem volt (5,5 cm szintkülönbség), de a szenzoraival nagyjából helyesen lőtte be az ott található akadályokat is. A tükör mögött egy csodálatos párhuzamos világot feltételez (ami menő lenne, de csak gardrób van ott), az előszoba pedig megint csak elvárhatatlan, hiszen 5 cm-t kéne megugrania, és csak másfelet tud – viszont ott is nagyjából helyesen észlelte az akadályok egy részét.

Az ott talán Narnia?

Minden kezdet nehéz

Eleinte voltak nehézségeink: ha működés közben megemeltem, akkor kétségbeesetten követelni kezdi, hogy tegyem biztonságos helyre. Ezt amúgy csak azért tettem, mert abban reménykedtem, hogy ha egy pillanat alatt átemelem valamelyik szintkülönbségen, akkor majd megy tovább. De nem, ott újra kellett indítanom, ennek hatására pedig elkezdte ugyan porszívózni az előszobát, de az alkalmazásban vígan berajzolta ezt a területet az előzőleg már feltérképezett nappali közepére.

Mondjuk úgy, hogy kellett néhány olyan takarítás, aminél asszisztáltam neki, míg végül képes volt kb felrajzolni magának a teljes lakás térképét. Ez után viszont bárhol tettem le, pár másodperc alatt tökéletesen felismerte, hogy hol van, és tette a dolgát. A konyhabútor alatt szinte megváltással ér fel a jelenléte, ahogy a galérián lévő ágy alatt is. Nyilván egyszerűbb lenne, ha egyetlen gombnyomásra végig menne a teljes lakáson, de ez a küszöbök és egyéb szintkülönbségek miatt nálam lehetetlen és kész, akinél viszont nincsenek ilyenek, az örülhet.

Viszont! Mivel elég halk, így nem zavar akkor sem, ha itthon vagyok és az, hogy néha arrébb kell pakolni, csekély árnak tűnik azért cserébe, hogy összességében jelentősen tisztább a lakás, hiszen nincs ideje összegyűlni és kutyaszőr/hajszálak mentén porcicákba szerveződni az apróbb piszkoknak. Illetve nagyobb a rend is, mert ahogy már említettem, nem célszerű a földön szanaszét hagyni dolgokat. Plusz kellemes meglepetés volt, hogy a felmosás funkció nem csupán annyiból áll, hogy valami kis rongydarabot húz maga után, hanem képes volt például egy közepesen komoly foltot lenullázni a konyhában. A kiömlött olajat nyilván nem ezzel kell összeszedni, de az előbb már említett általános tisztaságérzetnek a felmosás is ad egy plusz szintet. Jó pont, hogy a készülék elakadás esetén leállítja a víz permetezését és saját magát is – vagyis nem tud „bepisilni”.

Nyilván nem hibátlan

Volt azért néhány furcsaság is a tesztidőszak alatt, illetve olyasmi, ami azért lehetne jobb: a tiltott terület kijelölése hibátlanul működik, de ha konkrét területet jelölünk meg és oda indítjuk el a gépet, akkor előfordul, hogy pár másodpercnyi forgolódás után közli, hogy kész van, anélkül, hogy a kijelölt terület közelében járt volna.

Maga a terület kijelölés sem hibátlan, akár tiltani, akár megjelölni szeretnénk. Alapból egy 3×3 méteres területet kapunk, aminek a jobb alsó sarkát „megfogva” változtathatunk a területen – ezt nem mindig sikerül elcsípni, néha csak sokadszorra tudjuk a terület méretét változtatni ahelyett, hogy az egész térképet mozgatnánk. A jobb felső sarokban lévő akkor kell eltalálni, ha mégsem akarunk területet kijelölni, néha ez is nehézkesen megy.

A kutyateszten tökéletesen átment, a vak tacskót pont semennyire nem érdekelte, hogy épp folyamatban van-e porszívózás, vagy sem. Egyszer vesztek össze, amikor a porszívó pont a vacsora közben indult el, ekkor egyáltalán nem értékelte a közeledési kísérleteit, de összességében nem volt összeütközés.

Rambo és a Sencor SRV 9250

Megéri?

A Sencor SRV 9250 ajánlott fogyasztói ára 127 990 forint. Ezzel semmilyen irányba nem lóg ki a robotporszívók közül, vagyis minden más szempontot figyelmen kívül hagyva az ára teljesen valid. Olyan lakásban is jelentős segítséget nyújt az általános rend- és tisztaságfenntartásban, ahol amúgy küszöbök nehezítik a dolgát – ha nem esik le az aranygyűrű az ujjadról, amiért néha meg kell emelni és át kell rakni egy küszöbön. Az alkalmazása jól használható, biztonságosan közlekedik, nem esik le lépcsőről és a kutyát sem nagyon zavarja.

Sencor SRV 9250 – Kinek ajánljuk:

  • fontos az időzítőfunkció és nincs olyan akadály, ami miatt nem tudja kihasználni
  • max 1,5 cm-es küszöbökkel rendelkező lakásban szeretne úgy hazatérni, hogy nem várják pormacskák

Kinek nem ajánljuk:

  • Elsődlegesen akkor használná, amikor nincs otthon, és nem szobatiszta háziállata van abban a térben, amiben működnie kellene a gépnek

A Sencor SRV 9250-ről további információk a gyártó oldalán olvashatók.

  • Dizájn
    (4)
  • Kezelés
    (3.5)
  • Ár/érték arány
    (4.5)
  • Hűha faktor
    (4)
4

Összegzés

Mi is meglepődtünk, de a Sencor SRV 9250-es robotporszívója egy nem túl tágas, szintkülönbségekkel gazdagon tarkított lakásban is hasznosnak bizonyult – igaz, ilyen körülmények között kellett neki némi segítség. Ettől eltekintve hozza amit ígér: a gakoribb porszívózás miatt összességében tisztább a lakás és a felmosó funkciója is egészen korrekt.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Ezeket olvastad már?