Kommandósok támadtak az Instagram vezérére

Az Instagram fejese békében ücsörgött otthon, amikor becsöngettek a fegyveresek, hogy szíveskedjen befejezni a túszejtést. 

Az online jelenlét egyik rendkívül elítélhető vadhajtása a „swatting”, ami annyit tesz, hogy egyesek viccesnek tartják, ha ártalmatlan polgárokra kihívják a SWAT-ot. Így járt Adam Mosseri, az Instagram vezérigazgatója, egykori megbízható Facebook alkalmazott. Éppen otthon ücsörgött a San Franciscóban lévő lakásában, amikor egy kommandós egység tört rá. Mint kiderült, egy névtelen bejelentő szerint éppen túszejtés zajlott az ingatlanban, ami természetesen nem volt igaz. Ezúttal szerencsére nem történt baj, de akadt már olyan, amikor az elmebeteg tréfa sajnos halálos eseménybe torkollott. 2017-ben egy online Call of Duty mérkőzés vége az lett, hogy a swatting okán a rendőrség lelőtt egy 28 éves férfit. A hamis bejelentést tevő elkövetőt 20 év börtönre ítélték, illetve két másik ember került bíróság elé bűnrészesként.


Adam Mosseri, az Instagram CEO-ja, kép: Wikipédia

A New York Times szerint különböző rendőrségi megkérdezések és hangfelvételek alapján kijelenthető, hogy a jelenség különösen hangsúlyos San Francisco Bay Area-ban, és Seattle-ben. Errefelé ugyanis meglehetősen sok olyan személy lakik, akik komolyabb vezető szerepet töltenek be a tech vállalatok életében. Az is kiderült, hogy a Facebook és az Instagram alkalmazottjai különösen reflektorfényben vannak, amikor ilyen rosszindulatú cselekedetek történnek. Ennek leginkább az lehet az oka, hogy ezeken a felületeken a leggyakoribb a bejegyzések és profilok tiltása, törlése, ami felháborítja az érintett felhasználókat. Az már más kérdés, hogy aki emiatt képes kommandósokat riasztani valakire, annak nem csak annyi problémája van, hogy valaki moderálta a hozzászólását.

Címkép: VOX

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.

Ezeket olvastad már?