Vodafone - Ekso Bionics exoskeleton bemutató

A Digital Health Summiton mutatkozott be az Exoskeleton, a Vodafone Magyarország és globális partnere, az Ekso Bionics megoldása, amelynek köszönhetően töredékére csökkenhet a sok esetben hosszú éveken át tartó rehabilitációs időszak egy gerincvelő sérülés vagy egy stroke után. Az eszközökben található Vodafone IoT szenzorok által összegyűjtött adatok biztosítják a rehabilitációs gyakorlatok folyamatos fejlődését.

Első alkalommal rendezték meg Magyarországon a Digital Health Summit elnevezésű digitális egészségügyi szakmai fórumot február 27-én. A Vodafone Magyarország és globális partnere, az Ekso Bionics itt mutatta be napjaink egyik legfejlettebb digitális egészségügyi megoldását, az exoskeletont. Ez a robottechnológiára épülő, hordható külső váz hatékony segítséget nyújthat például egy stroke-ot követő végtag-bénulás rehabilitációja során, nagyban rövidítve a terápiával töltött időszakot.

Az Ekso Bionics mesterséges vázaiba a Vodafone IoT megoldását építették be, ennek köszönhetően az orvosokhoz azonnal eljutnak az eszköz által összegyűjtött adatok, így hatékonyabbá válhat a jövőbeni gyakorlatok tervezése azok pontos hatásának ismeretében. Az IoT szenzorok által továbbított információk mélyebb betekintést engednek az eredményes terápiák folyamatába és az eredménytelen kezelések is hamarabb kiszűrhetők a segítségükkel.

IoT szolgáltatásai miatt a Vodafone Csoportot sorozatban hatodszor említi piacvezetőként a Gartner 2019-es Magic Quadrant riportja, ami jól mutatja, hogy a szolgáltató nagy hangsúlyt fektet a technológia széleskörű alkalmazására. Ahhoz, hogy az IoT megoldások tömegesen elterjedhessenek az iparban, egészségügyben, oktatásban és a hétköznapokban, elengedhetetlen az 5G hálózat, ami stabilan és nagy kapacitással tudja biztosítani az eszközök közötti folyamatos kommunikációt. Az egészségügyben emellett különösen nagy hatása lehet 5G hálózat megjelenésének, hiszen a minimális késleltetésnek köszönhetően a távdiagnosztikai megoldások és a távsebészet elterjedését is lehetővé fogja tenni a jövőben.

„Az elmúlt évtizedben a Vodafone Csoport az egészségügyi szektorral közösen világszerte azon dolgozott, hogy a különböző terápiák hatékonyságát az IoT technológia segítségével javítsa. A technológiának köszönhetően az egészségügyi szakértők és intézetek új terápiás programokat dolgozhatnak ki, amivel megkönnyítik az orvosok döntéseit, javul a páciensek komfortérzete és emellett drasztikusan csökkenhetnek a kórházi költségek. A Vodafone célja az, hogy a különböző iparágakat támogassa a technológia segítségével, mind közül azonban kiemelkedő szerepben van az egészségügy, hiszen semmi nem lehet fontosabb, mint az élet és az egészség.” – mondta el a kerekasztal-beszélgetésen Amanda Nelson, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója.

A Vodafone számos területen segítette IoT és egyéb digitális megoldásaival az egészségügy fejlődését – Magyarországon idén indították el a mentőhívás folyamatát optimalizáló és felgyorsító ÉletMentő alkalmazást, amit a januári bejelentés óta már közel 400 000-en töltöttek le. A tavalyi évben egy OncoVR nevű, virtuális valósággal foglalkozó megoldást támogatott a szolgáltató, ami daganatos betegség kezelése idején teszi elviselhetőbbé gyerekek számára a korházban töltött időt. Ebbe a sorba csatlakozott most az exoskeleton Budapesti bemutatása.