Milyen lett az új generációs Intel processzorral felszerelt Lenovo Yoga S740? Erős, gyors, milyen a kijelzője? Kényelmes? Ennek jártunk utána!

Lenovo Yoga S740

A nagy Lenovo klánban a Yoga család képviseli az úgynevezett lifestyle, azaz trendi-szexi notebookok csoportját. A sorozat egyik legújabb tagja a  Yoga S740, amelynek gyilkos harcban kell helyt állnia, lássuk, hogy van-e esélye!

Külső

Kialakítás: Hagyományos, nem kihajtható, tabletként nem használható hordozható számítógép.
Dizájn: Totál letisztult, minimális díszítéssel, de ez így teljesen rendben van. Nálunk a sötétszürke változat járt, ami marha jól néz ki, semmi idétlen hivalkodás, csak tiszta elegancia. A kávák jó vékonyak, szóval látszik rajta, hogy ez egy vadiúj, modern noti.
Méret: 322,3 mm x 212 mm x 18,1 mm. Jó vékony!
Súly: 1,4 kili. Láttunk már ilyen kategóriában pillább gépet is, de ez azért még teljesen vállalható tömeg. Könnyen, egyszerűen hordozható.
Színválaszték: Vasszürke, Mica. A fura nevek a “sütétszürkét” és az “ezüstöt” takarják.


Strapabíró kialakítás: Nem, úgyhogy illik rá vigyázni! Ez nem egy dobálható strapanotebook.
Csatlakozók: USB-C (USB + DisplayPort + áramellátás + Thunderbolt 3), 2 db. USB 3.1, kombinált fejhallgató/mikrofon jack bemenet. Szóval HDMI nincs, ami bizony azért hiányozhat!

Teljesítmény

Hardver: A nálunk járt változat 2020 elején bemutatott 10. generációs Intel i5 processzort, 8 GB RAM-ot (akár 16 GB-ig bővíthető) és Intel HD Iris graphics integrált grafikus chipet (opcionálisan kérhető NVIDIA GeForce MX250 2GB dedikált grafikus kártyával) tartalmazott. Nem rossz, de azért szó nincs arról, hogy ez egy hordozható erőmű lenne. A vas az átlagnál egy pár fokkal erősebb, de a gamer vagy a kiemelkedő üzleti gépekkel nem játszik egy ligában.


Mire jó: Általános hétköznapi használatra, irodai alkalmazások futtatására, levelezésre, chatelésre, netezésre, képszerkesztésre, videózásra, filmezésre (akár 4K HDR is) és rövidebb videók megvágására is elég a kraft. A komplexebb grafikájú játékokat (magas részletességre téve a beállításokat) és a teljesítményigényesebb szoftvereket viszont nem ennek a masinának találták ki.
Háttértár: 475 GB SSD. Teljesen elfogadható, de egyáltalán nem kiemelkedő kapacitás. A sebessége remek!

Kijelző

Paneltípus: IPS LED LCD, nem érintésérzékeny.
Méret: 14 inch. Kellően nagy, így munkára is alkalmas, de még könnyen hordozható!
Felbontás: Full HD (1920×1080 képpont) felbontás, ebben a méretben ez ma már átlagosnak számít.
Tükröződésmentes bevonat: Igen. Szerencsére! Nagyon hasznos
Fényerő: 400 nit, ami ebben a lifestyle kategóriában az átlagnál magasabb értéknek számít. Ennek köszönhetően akár nappal, világosban is bevethető.


Kontraszt: 1354:1, átlagos.
Betekintési szög: Remek, csak akkor kezdenek fakulni a színek, ha olyan 168-170 fokos, kiszorított szögből nézzük. Invertálódás nincs.
Színek: A “fekete” a paneltechnológiából fakadóan nem az igazi, sötétben inkább igen sötét szürkének tűnik. A többi árnyalattal nincs különösebb gond, a tónusok szépek, természetesek.
Mozgásmegjelenítés: Hibátlan, ugyanis akadozás nincs, egyéb anomáliáktól (remegő aura, vibrálás, utánhúzás) is megkímélt
Homogenitás: A fényerő eloszlása kellően egyenletes, így foltok-felhők nem tűnnek fel a képernyőn.

Billentyűzet

Numpad: Nincs külön oldalsó, számokat tartalmazó panel.
Szigetes elrendezés: Igen, ez a legjobb.
Háttérvilágítás: Igen. Remek, sötétben is használható.
Kényelem: A nyomásút megfelelő, a gombok nagy méretűek, és kellően stabilak, így a gépelés kifejezetten kényelmes lenne, a méret miatt a gombok kicsit közel vannak egymáshoz.
Tapipad: Kellően stabil, érzékenysége állítható. Nem kopog, nem mozog, kifejezetten kényelmesen használható.


Kényelem: A nyomásút megfelelő, a gombok nagy méretűek, és kellően stabilak, így a gépelés kifejezetten kényelmes lenne, a méret miatt a gombok kicsit közel vannak egymáshoz.
Tapipad: Kellően stabil, érzékenysége állítható. Nem kopog, nem mozog, kifejezetten kényelmesen használható, a külön gombok hiányoznak róla.

Energia

Akkumulátor: 65 Wh kapacitású akkumulátorral szerelték fel, amely ebben a kategóriában az átlagosnál lényegesen jobbnak, kiemelkedőnek számít.
Üzemidő: Az üzemidő használattól függően 12-15 óra között alakul 50 százalékos fényerő mellett, ami a notebookok között ebben a méretben igen-igen jónak számít.

Hang

Hangszórók: Két darab 2 wattos, felhasználó felé irányított, széleken elhelyezett hangszóróval látták el. Ez a megoldás sokkal jobb megszólalást produkál, mint amit a notebookoktól megszokhattunk. A hangerő meglepően nagy, a sztereó hangtér érzékelhető, viszont a basszusokkal ez is kicsit szűkmarkúan bánik.
Fülhallgatóval: Nagyon jó hangminőséget produkál, akár zenehallgatásra is alkalmas így a termék.

Ár

Lenovo IdeaPad S740 (14″)– 350 000 forint. Tény, hogy nagy tudású, sok szempontból kiemelkedő termék, de ettől függetlenül olcsónak semmiképp sem neveznénk.

Kinek ajánljuk – Lenovo Yoga S740

– Trendi lifestyle notebookot keres
– Fontos a kiemelkedő üzemidő
– Kültéren, nappal is használná a gépét
– Lényeges a jó klaviatúra
– Filmezésre, videózásra keres egy jó képminőségű notebookot
– Kifejezetten jól hordozható laptopot keres

Kinek nem ajánljuk – Lenovo Yoga S740

– Játékra keres gépet
– Elemző, tervező szoftvereket futtatna
– Fontos a kiemelkedő teljesítmény
– Lényeges az extrémen nagy képméret
– Belépő szintű hordozható számítógépet keres

Még több információ a Lenovo Yoga S740 notebookról a termék hivatalos weboldalán