Konyhaművészeti Parnasszus: tükörtojást sütni a processzoron

Láttunk már érdekes dolgokat a számítástechnikában, most pedig itt egy újabb gyöngyszem, ami a főzés tudományát viszi be a komputerek világába. 

Az, hogy valaki egyszerre kocka, és lelkes szakács, nem különösebben egyedülálló kombó, hiszen főzni és gépezni is jó dolog, és miért ne mehetne a kettő együtt? Létezik egy Samurai Channel nevű csatorna a YouTube hatalmas platformján, ami hétköznapi dolgokat videózgat, ám egyik-másik anyaguk tényleg hatalmasat fut. Ilyen az is, melyben mindenféle ételeket sütnek a számítógép processzorán, bár erre nem feltétlen alkalmasak a modern hardverek. De ha mégis sikerül felforrósítani a procit, akkor máris lehet ráütni a tojást.


Ami pedig a modern processzorokat és hűtésüket illeti, hajlamosak levenni a voltot vagy a teljesítményt annak érdekében, hogy önzsaroló módon ne süljenek meg. Illetve maga a hőemisszió is kisebb tud lenni náluk, ami arányaiban alacsonyabb energiafelhasználást eredményez. Hűtés terén pedig már rég nem csupán a ventilátor létezik, hiszen egyre elterjedtebb a folyadékos megoldás, ami csendesebb működést tesz lehetővé.

Továbbá a modern hűtések egyik preferenciája az is, hogy ne csupán az egyes hardverelemekkel foglalkozzunk, hanem eleve a házban is legyen alacsonyabb hőmérséklet, ami visszahat a processzorra, videokártyára, és egyéb hőtermelő alkatrészekre. De ne is menjünk bele jobban a részletekbe, inkább gyönyörködjünk abban, hogyan készülnek az ételek a számítástechnika segítségével.

Címkép: Techeblog

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.

Ezeket olvastad már?