Otthonból irodát egyetlen telefonnal – Home Office és a Samsung DeX

A világszerte tomboló koronavírus járvány miatt sokan kényszerülnek arra, hogy ideiglenesen otthonukból dolgozzanak. Az irodai munkát végzők esetében problémát jelenthet, hogy nincs elég számítógép a háztartásban, viszont erre is van számos megoldás. A Samsung DeX rendszere például képes arra, hogy egy telefont munkaállomássá alakítson, amely így úgy használható, mint egy hagyományos számítógép. Megnéztük, hogy mire jó és a valóságban hogyan teljesít home office környezetben ez a megoldás.


Mi a DeX

A DeX egyfajta üzemmód, amelynek alkalmazásával a telefon grafikus kezelőfelülete és funkciói a lehető legjobban megközelítik azt, amit egy hagyományos számítógépnél megszokhattunk. Ehhez mindenképpen egy külső nagyobb méretű képernyőt kell valamilyen úton-módon rácsatlakoztatni, ami lehet tv, monitor, projektor (kompatibilis tabletek egyébként képesek önmagukban is DeX módban futni). A DeX módban lehetőség van a több ablakos használatra, ami hagyományos telefon kijelzőn még mindig nehézkesen működik mind a mai napig.

Tehát megnyithatunk egymás mellett böngészőt (akár többet is értelemszerűen), egy szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt stb. és úgy dolgozhatunk ezekkel, akár ide-oda másolgatva a tartalmakat, mintha azt egy „rendes” számítógépen tennénk. Sőt, még arra is van mód, hogy amíg a nagy képernyőn DeX módban mondjuk videó vagy képszerkesztő fut, addig a telefonon teljesen más appal ügyködjünk.

DeX a notebookon

Ez az egyik legérdekesebb opció, hiszen elég csak egy USB porton keresztül csatlakoztatni a mobilt a számítógéphez, feltelepíteni egy ingyenesen elérhető szoftvert, és máris működik a DeX mód, értelemszerűen úgy, hogy a laptop képernyőjén jelenik meg a grafikus kezelőfelület. És hogy ennek mi értelme van?

  • Egyszerűen másolhatunk fájlokat egyik eszközről a másikra
  • Egyszerűen másolhatunk komplett tartalmakat egyik készülékről a másikra. Akár úgy is, hogy a telefonon futó Microsoft Word alkalmazásban kijelölünk egy szöveget és azt átrakjuk a gépen futó szövegszerkesztőbe, és ugyanezt megcsinálhatjuk akár képekkel is.
  • A laptop billentyűzetét használva hozhatunk létre, illetve módosíthatunk szöveges állományokat. El sem tudjuk mondani, hogy mennyivel egyszerűbb és gyorsabb begépelni egy szöveget „rendes”, fizikai gombokat is tartalmazó klaviatúrán, mint egy érintőképernyőn. Hogy arról már ne is beszéljünk, hogy mennyivel jobb ilyenkor egy nagy képernyőt és nem egy kis megjelenítőt használni.

Gyakorlatilag ugyanezt tudjuk elmondani a képszerkesztésre vagy videóvágásra is. Hiába vannak már szuper editáló appok a telefonokra, ezek használata az apró kijelző, és az emberi ujjak nagysága miatt pontatlanul használható érintőképernyő miatt pokolian idegesítő lehet. Viszont mindez megoldódik, ha például notebookra dugjuk a mobilt.
Mivel a DeX a mobilt és annak erőforrásait használja, még akkor is, ha egy notebookra dugják rá, ezért azok az applikációk futtathatóak rajta, amik a telefonon vagy tableten megtalálhatóak.

DeX tévén, monitoron vagy projektoron

A DeX tévén, monitoron vagy projektoron is használható. Ehhez szükség van egy úgynevezett multiport adapter nevű eszközre, ami tartalmaz egy HDMI kimenetet is. Tehát a mobilt ehhez kell csatlakoztatni, majd e dobozt kell a HDMI-n keresztül rádugni a tévére. A multiport adapteren helyet szorítottak egy USB portnak is, amire a vezérlő perifériák (egér, klaviatúra) csatlakoztathatók.

Ha mindennel megvagyunk, csak ki kell választani a megjelenítőn a megfelelő bemenetet, a mobilon engedélyezni a DeX módot, és máris bámulhatjuk a nagy képernyőn a DeX grafikus felületét. Ennek a módszernek a nagy előnye, hogy nem a kis kijelzőt kell nézni, valamint, hogy használható egér és klaviatúra, ami jelentősen leegyszerűsíti a különféle szerkesztő-, levelező- és egyéb irodai alkalmazások használatát, illetve úgy általában a tartalom előállítást, legyen szó szöveges dokumentumokról, adatbázisokról, táblázatokról, statisztikákról, képekről, ábrákról vagy videókról.

Jó a DeX?

Nagyjából két hete használjuk home office módban a DeX-et, és arra jutottunk, hogy az ötlet is remek, és a kivitelezés is szuper. A Samsung által kidolgozott rendszer kegyetlen jól használható, igen sokoldalú, és ezáltal a telefon simán használható teljes értékű mobil számítógépként. Nagyon jól jöhet akkor is, ha minden visszatér a régi kerékvágásba és visszatérhet mindenki napi szinten a munkahelyére.

Hasznos lehet, ha utazunk valahova, de nem szeretnénk magunkkal vinni egy számítógépet, de az adapternek, egy kis összecsavarható klaviatúrának és mini egérnek azért tudunk helyet szorítani a batyunkban. Hiszen ezután csak egy tv-t kell vagy monitort kell találni valahol, és máris gépezhetünk kedvünkre. Egy szó, mint száz, nálunk nagyon bevált, szerintünk önmagában egy olyan tulajdonság, ami miatt sokak számára nagyon megérheti valamely kompatibilis termék mellett dönteni, ha új mobil vásárlására kerül sor.

A Samsung DeX rendszert jelenleg a Galaxy S20/S20+/S20 Ultra, Galaxy Fold, Note 10/10+, , Galaxy S10/S10+/S10e, Note9, S9/S9+, Note8, S8/S8+ okostelefonok, és a Tab S6, Tab S5e Tab S4 tabletek támogatják.

Még több információ a Samsung DeX rendszerről a weboldalon

  • Dizájn
  • Képminőség
  • Teljesítmény
  • Akkumulátor
  • Kamerák
  • Extrák
  • Ár/érték arány
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.
További tesztek

Ezeket olvastad már?