Mennyivel többet netezünk, milyen eszközöket használunk erre, és mivel töltjük az időt a munkán kívül? 550 fő megkérdezésével kereste a választ a Telenor ezekre, és egy sor egyéb kérdésre is, amelyek mind a karantén miatt érzékelhető változásokra próbálnak rávilágítani. Lássuk, mire jutottak!

A 18-65 éves magyar lakosság körében végzett, nemre, korra, településtípusra és régióra nézve reprezentatív felmérésből kiderült, hogy a megkérdezettek 78%-a minimum a napi munka és tanulás mellett, illetve azzal párhuzamosan 2 óránál többet tölt netezéssel. A Telenor hálózatán a múlt héten mért adatok alapján a legtöbben a sorozatlemaradásukat hozzák be, az adatforgalom 50%-át ugyanis streamingből származó forgalom tette ki.

karantén felmérés nethasználat
Naponta átlagosan mennyivel többet használja Ön otthon az internetet amióta otthoni munkára/ otthoni tanulásra kényszerült az ország? Kép: Telenor

A felmérés az eszközhasználatra is rákérdezett. A válaszolók 86%-a az okostelefont, 82%-uk pedig a laptopot jelölte meg, ezeket az asztali számítógépek, PC-k követik 55%-kal, a sor végén pedig az okostévék (33%) és a tabletek (31%) következnek.

Trécselésre telefon, munkára e-mail, tanulásra pedig minimum 1-3 platform…

A megkérdezettek 80%-a a családdal és barátokkal való kapcsolattartást, 70%-uk pedig a szórakozást és a pihenést jelölte meg a netezés célját firtató kérdésnél, az előbbi módozatainál pedig a klasszikus telefonbeszélgetés áll az első helyen 66%-kal. Emellett 50, illetve 55% jelölte meg a videochatet, illetve az írásbeli chatelést.

A mostani helyzetben mire használja Ön otthon az internetet? Kép: Telenor

A home office mellett a digitális oktatás, otthoni tanulás is fontos témává lépett elő, így a kutatás ezeket a területek sem hagyta érintetlenül. A munka terén továbbra is a jó öreg e-mail dominál (75% jelölte meg), de a fájlok le- és feltöltését, és küldését is 67% jelölte meg. Ezek mellett a neten való böngészés volt az, amit a válaszadók több mint fele megjelölt (59%), a videókonferenciákat (37%) pedig a chateléssel (33%) nagyjából azonos mértékben használják, az 5% egyéb mellett – jelentsen is ez bármit.

A megkérdezettek nagyjából harmada mondta azt, hogy az otthoni tanuláshoz szüksége van internetre, a 18-26 évesek körében azonban már 60% ez az arány. A karantén alatt nincsenek egyszerű helyzetben a diákok sem, hiszen amellett, hogy nekik is egyik pillanatról kellett átállniuk egy teljesen új rendszerre, a platformok terén is bőséges a választék – amiről persze nem feltétlenül ők döntenek. Így a legtöbbjük 1-3 platformot használ, de több mint egyharmaduknak négynél is több különböző platformon kell jelen lennie.

Adathasználati kisokos

A legtöbben a mobilnet csomagjukat is sokkal intenzívebben használják a karantén idején, viszont nem feltétlenül vannak tisztában azzal, hogy mire is elég az pontosan. Nekik különösen jól jöhet a lenti táblázat, ami néhány jellemző tevékenység adatigényét mutatja meg – emellett célszerű lehet azt is beállítani, hogy a különféle frissítések letöltését csak wifihez csatlakozva végezze el a készülék, ugyanis ezek az észrevétlenül zajló folyamatok is jelentősen megnyirbálhatják az adatforgalmi keretet.

Tevékenység 
Átlagos fogyasztás 
dokumentum letöltése 
2-4 MB 
híroldal betöltése 
6 MB 
híroldal betöltése + beágyazott videó megtekintése 
12-15 MB 
0,5 óra csevegés 
15 MB 
1 óra Skype 
30 MB 
1 óra FB-használat (videó-megtekintés nélkül) 
50 MB 
átlagos minőségű videó megtekintése 
250 MB 
HD- film streamelése/ óra 
3 GB

További részletek a kutatásról az 5Gworld.hu oldalon olvashatók.