Jön a totálisan furcsa, a formáját egy betűtípustól kölcsönző Serif TV, amelyet elég egyszer látni, hogy örökre beleégjen az agyunkba.

Az elmúlt másfél évtizedben, a lapostévék térhódításával párhuzamosan rengeteg meghökkentő külsejű televízió bukkant fel. Mind közül az egyik legkülönlegesebb darabbal a Samsung rukkolt elő, hiszen túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a cég Serif TV nevű modelljéhez hasonlóval korábban nem találkozhattunk.

A vállalat most végre bejelentette, hogy Magyarországon is elérhetővé teszi e modellek legfrissebb változatát, azaz hosszú várakozás után végre nálunk is meg lehet majd venni a Serif TV-ket. Annak jártunk utána, hogy miben rejlik e készülékek varázsa.

 

Samsung Serif TV

Ronan és Erwan Bouroullec francia dizájnerek bútoraik, épületeik és mindennapi használati tárgyaik, valamint installációik révén váltak ismerté és elismertté világszerte az elmúlt bő két évtizedben. A Samsung 2015-ben kérte fel őket, hogy alkossanak meg egy olyan televíziót, amely más, mint bármi, amivel korábban találkozhattunk.

Így született meg a Serif TV, amelynek megtervezése során az egyik fő cél az volt, hogy egy olyan terméket alkossanak, amely a megszokottnál jóval sokoldalúbban, organikusabban és harmonikusabban integrálható bármilyen belső térbe.

Egy betű inspirálta

A tv formavilágát a Serif nevű betűtípus, “I” betűje inspirálta, amelynek felső és alsó része is kiszélesedik e fontkészletben. A televízió készülékházát ennek megfelelően alakították ki, és oldalról teljesen úgy néz ki, mint ez a betű, amelynek alsó és felső része is kiszélesedik. Ennek köszönhetően pedig a készülék egy természetes talppal rendelkezik, amely stabilan megáll bármilyen lapos felületen, így a használatához nem szükséges semmilyen egyéb extra állvány vagy lábazat.

Ebből fakadóan pedig egyszerűen feltehető egy kis szekrényre, de akár egy polcra is. Ráadásul arra is odafigyeltek, hogy maga a készülékház önmagában is figyelemfelkeltő legyen, jól nézzen ki, és így akár önálló dísztárgyként is megállja a helyét. Azt nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy az erőfeszítéseiket siker koronázta, hiszen a Samsung Serif TV 2020-ban is kifejezetten jól fest, magára vonzza a tekintetet, de nem bazári és tolakodó. Ezt egyébként nem csak mi gondoljuk így, hanem a szakma is, hiszen a család elnyerte a 2020-as IF Design Award díjat.

Képminőség

Arra akad példa, hogy szép, és trükkös televíziónál komoly gondok vannak a képminőséggel, de erről itt szó nincs. A 43, 49 és 55 inches változatban elérhető Serif TV ugyanis a lehető legmagasabb technológiai színvonalat képviseli. A legfrissebb saját fejlesztésű és gyártású kvantumpontos QLED panellel, valamint képfeldolgozó processzorral szerelték fel a készüléket ugyanis, amely hatalmas fényerőt, remek betekintési szöget, problémamentes mozgásmegjelenítést, nagy színgazdagságot, illetve színpontosságot szavatol.

A felbontás természetesen 4K, és a AI felskálázás opció sem hiányzik, ami képes az alacsonyabb részletességű anyagok feljavítására. Szavatolja a nagy dinamikatartományú anyagok megjelenítését, és ilyenkor jön jól a nagy fényerő, hiszen ennek hála a HDR nagyon látványos.

Okostévé és hangrendszer

A készülék megkapta a vállalat házon belül készített, Tizen alapú okostévé rendszerét. Ez nem csupán megkönnyíti a kezelést, valamint rengeteg netes alkalmazás elérését teszi lehetővé, hanem tartalmaz olyan extrákat is, mint az Háttér mód. Ennek hála pedig a képernyőn különféle, akár a felhasználó szobájával is maximálisan harmonizáló háttérképek jeleníthetőek meg. Az okostévé rendszer felel azért is, hogy a különféle eszközöket, például a kompatibilis telefonokat vezeték nélküli úton lehessen csatlakoztatni, és annak kijelzőjét így a nagy képernyőn tükrözni. Itt kell megemlíteni, hogy a Serif a tévéktől szokatlan módon támogatja az NFC technológiát: Elég csak a Serif TV közeébe, például a tetejére pakolni a mobilt, és máris létrejön a kapcsolat a készülék és a telefon vagy tablet között. Az is fontos, hogy a modell AirPlay 2 kompatibilis, ennek köszönhetően az Apple termékek vezeték nélküli csatlakoztatása is megoldott!

2.2 csatornás, integrált mélysugárzókkal ellátott, 40 wattos, tehát az átlagnál lényegesen erőteljesebb beépített hangrendszerrel látták el. Ez egészen jó, kellően dinamikus megszólalást produkál, és megkapta az Active Voice Amplifier (AVA) /Adaptív hangerőszabályozás eljárást is. Ez egyfajta térbeli audió mesterséges intelligencia technológia, amely képes arra, hogy felismerje a környezet zavar hanghatásait. Ezt követően automatikusan felerősíti a képernyőn zajló történések hangját, így a fejlett hangfeldolgozás révén a TV képernyőjén zajló párbeszédre tud fókuszálni a néző.

Végszó

A Samsung Serif TV mindent összevetve tehát egy olyan modell, amely egyrészt remek, egyedi külsővel bír, amely minden szobának, lakásnak a díszére válhat, és emellett kép minőségében, és egyéb szolgáltatásaiban pedig kétség kívül a jelenlegi első vonalat képviseli a tévés szektorban.