Kép: NASA

A legügyesebb vécétervezőknek még 11 millió forintnak megfelelő dollárt is felajánl a Lunar Loo Challenge, tehát megéri elgondolkodni, hogyan tudnának igazán komfortosan könnyíteni magukon az űrhajósok. 

Létezik egy Artemis nevű NASA program, melynek célja, hogy az emberiség újra a Holdra tegye a lábát, majd pedig a későbbiekben egyfajta állomás legyen a Mars felé. Ezzel kapcsolatban az amerikai űrügynökség meghirdette a Loonar Loo Challenge-et. Ennek az a lényege, hogy attól, mert az emberek az űrben vannak, még esznek és isznak, ennélfogva van anyagcseréjük, melynek kétféle végterméke is lehet. Amennyiben a sokkal ritkábban, de olykor jelentkező falatfelkérési folyamatot nem tekintjük annak.

Tehát az űrhajósok vécéznek, ami a mikrogravitációban messze nem olyan, mint nekünk itt a Földön, hiszen ott minden lebeg. Éppen ezért a NASA arra kéri a kihívást érdeklődéssel fogadó embereket, hogy tervezzenek olyan illemhelyet, mely mind a mikrogravitációban, mind a holdi gravitációban remekül használható. A legjobb pályamunka jó eséllyel beépítésre is kerül az Artemis nevű holdkompba. A NASA tudja azt is, hogy számtalan kreatív fiatal él a bolygón, akik a következő generáció mérnökei lesznek, ezért a Lunar Loo Challenge a 18 év alatti korosztály számára Junior kategóriát biztosít. Aki pedig szerfelett kíváncsi arra, hogyan néz ki jelenleg egy űrhajós vécé, az mindenképpen tekintse meg a cikkünkben található videót.

Címkép: NASA