nyújtható kijelző

A hajlítható és feltekerhető megjelenítők mellett érkezhet hamarosan a nyújtható kijelző is.

Az LG már idén piacra dobja feltekerhető OLED tévéjét, a hajlítható megjelenítők pedig teljesen elterjedtnek számítanak. De a közeljövőben még ezeknél is extrémebb képernyők láthatnak napvilágot. Kezdődik a nyújtható kijelző fejlesztése!

nyújtható kijelző
A dél-koreai állam kezdeményezésére létrejött egy munkacsoport, amelynek feladata, hogy az elkövetkező néhány évben intenzíven dolgozzon az ilyen típusú eszközök létrehozásán. A projekt vezetésével az LG Display-t bízták meg, és az ő feladatuk lesz a többi résztvevő, tehát egyetemek, laborok, fejlesztői központok tevékenységének összehangolása. A fejlesztési minisztérium mintegy 450 millió dollárt biztosít az első fázisra, amelynek a végén a tervek szerint előállnak egy működőképes prototípussal. A cél egy olyan megjelenítő megalkotása, amely 20 százalékban nyújtható kijelző.

nyújtható kijelző
A jelenlegi információk szerint Micro LED képalkotási technológiában gondolkodnak, ami több szempontból is érdekes. Egyrészt ezen a területen az LG Display nem tartozik a vezető cégek közé. Például a Samsung már ipari és otthoni felhasználóknak is kínál ilyen jellegű eszközöket évek óta, az LG-nél pedig csak idén mutatkozott be az első ilyen eszköz. Ráadásul a Samsung már évekkel ezelőtt előállt egy nyújtható kijelző prototípussal, igaz az OLED eljárásra épült, és nem is hallani róla nagyon semmit.

Azt egyelőre még pontosan nem tudni, hogy hol és milyen eszközöknél lehetne bevetni a nyújtható kijelzőt, de persze elképzelések vannak. Egyes vélemények szerint jól jöhet a hordozható mobil szegmensben, hiszen egyetlen eszköz használható 6 és 7,2 iches kijelzővel is. Az összehajtható masináknál is nagyon jó szolgálatot tehet egy ilyen technológia, hiszen a jelenlegi megjelenítőknél óriási problémát jelent a hajtogatásból fakadó igénybevétel, ez pedig megoldhatná ezt a problémát. Emellett még a járműipart emelték ki, mint olyan területet, ahol egy nyújtható kijelző fényesen beválhat. Mindenesetre pár év múlva biztosan okosabbak leszünk!

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!