Végre kevesebb helyet foglalnak majd a 4K-s és a 8K-s videók

Több évnyi kutatás utána Fraunhofer HHI hivatalosan is bemutatta a véglegesített H.266 / VCC videokodeket.

A H.266 elkészítésében többek között az Apple, az Ericsson, az Intel, a Huawei, a Microsoft, a Qualcomm és a Sony is segített. A H.266 fele akkora fájlméreteket és sávszélesség-követelményt eredményez, miközben nem veszít vizuális tekintetben a minőségéből a H.265 / HEVC-hez képest. Ez hatalmas fejlődést jelent, ami azért is fontos, mert a netes adatforgalom 80 százalékát a streamelt videók teszik ki.


Az új kodek SD tartalomtól kezdve 4K-n át egészen 8K-ig bármivel boldogul, HDR-tartalmakkal és 360 fokos videókkal is. A képernyő megosztásakor és a játékok streamelésekor is hasznát lehet venni, de nagyfelbontásra koncentrálva tervezték, így 4K-hoz és 8K-hoz ideális igazán.

Idén ősszel érkezik az első szoftveres kódoló és dekóder, de a hardveres megoldások is készülnek már. A H.266-ot a FRAND feltételei szerint licencelik, eközben az AV1 és az alap EVC nyílt forráskódúak.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Picture of HL

HL

Vérbeli hírező, aki az egyik ujját mindig a techvilág ütőerén tartja. Ezért mondjuk csak kilenc ujjal gépel, de így is elég gyorsan nyomja. Kedvencei a mobilok (azon belül is a Pixel).

Ezeket olvastad már?