Huzatmentes hűtés energiatakarékosan? Bizony, ez a Wind-Free!

Utánajártunk, hogy hogyan működik és mire jó a Samsung Wind-Free technológiája.

Klíma és mágia

Ellentétben mondjuk az okostelefonokkal vagy tévékkel, a klímaberendezések külsején nem látszik első pillantásra a hihetetlen ütemű evolúció. Pedig az elmúlt egy-másfél évtizedben nagyon komoly innovációs újdonságok bukkantak fel ebben a szektorban is. Számos kisebb-nagyobb piaci résztvevő állt elő forradalminak nevezett megoldásokkal, amelyek között persze akadtak felesleges, de jól hangzó fejlesztések éppúgy, mint valóban hozzáadott értéket jelentő megoldások.


Samsung Wind-Free klíma

A Samsung ezen a területen is több komoly újítással rukkolt elő a közelmúltban. Ilyen például a mesterséges intelligencián alapuló eljárások bevezetése és ilyen a Wind-Free technológia is, amely nagyon sok kézzelfogható előnnyel kecsegtet. Megnéztük, hogy pontosan mi is ez, hogyan működik, és van-e bármi haszna.

Egyszerű ötlet

A Wind-Free, mint sok más találmány, alapvetően pofonegyszerű ötleten alapszik. Tipikusan olyan dolog, amit látva az ember a homlokára csap, mondván „miért nem nekem jutott eszembe?”. A hagyományos klímáknál ahhoz vagyunk szokva, hogy ha változtatni kell a szoba hőmérsékletén, akkor kinyílik a lamella, feldübörög a gép, és elkezdi ontani magából a hideg vagy meleg levegőt. Ez persze huzatot generál, ami kellemetlen, ráadásul sok energiát fogyaszt.

Ezzel szemben a Wind-Free rendszerű gépek folyamatosan eregetik magukból a kívánt hőmérsékletű levegőt a rengeteg, rendkívül kicsi átmérőjű lyukon, úgynevezett mikrofuraton keresztül. Ezek nem pusztán a lamellákon, hanem szinte az egész készülékházon megtalálhatóak, összesen egyébként közel 23 000 darab ilyen mikroméretű nyílást helyeztek el az ilyen készülékeken.

Tehát ezek a légkondicionáló berendezések nagy felületen, egyenletesen bocsájtják ki magukból a kívánt hőmérsékletű levegőt.

A levegő ezáltal „lágyan” oszlik el, huzatmentes környezet jön létre, úgy, hogy a levegő hőmérséklete állandó marad. El lehet tehát felejteni a kényelmetlen érzést okozó hideg vagy forró légáramlatokat. Mindezt ráadásul értelemszerűen a megszokottnál kisebb zajszint mellett, ami éjszaka különösen fontos lehet, amikor az ember még egy bogár szárnyának a rebbenésére is felriadhat. Mindez pedig elősegítheti, hogy nyugodtan aludjunk és kipihenten keljünk fel, ami kincset ér.

Samsung Wind-Free klíma
A Wind-Free klíma mellett biztosított a nyugodt alvás.

Energia és pénz

Azáltal, hogy nincs szükség a teljesítmény bizonyos időközönként történő megnövelésére a levegő hőmérsékletének szinten tartásához, hanem az inverteres motor „egyenletesen dohog”, rengeteg energia és ezáltal pénz takarítható meg. Egy ilyen klímaberendezés, például az Avant, Elite vagy Comfort fantázianevű modellek kültéri egysége Wind-Free módban akár 73 százalékkal kevesebb áramot fogyasztanak, mint Gyorshűtés módban! Az eljárás alkalmazásának előnyeit a felhasználók konkrétan a bőrükön és a pénztárcájukon érezhetik egyszerre, ráadásul még a környezetet is kímélik.

A Samsung Wind-Free klímaberendezések megkapták a cég mesterséges intelligencián alapuló funkcióit is, amelyekről már írtunk korábban részletesen. Most röviden csak annyit róla, hogy ez a szolgáltatás automatikusan optimalizálja az üzemmódokat a helyiség paraméterei és a felhasználói szokások alapján. A Smart Things applikáció segítségével pedig e készülékek egyszerűen integrálhatóak egy nagyobb okos otthon rendszerbe, és akár távolról is vezérelhetőek.

A mozgásérzékelővel ellátott masinákon még az is beállítható, hogy ha úgy érzékelik, hogy nincs senki a szobában, akkor maguktól leálljanak, illetve az is, hogy ne fújják a levegőt a felhasználók irányába.
Samsung klíma Wind-Free
Távolról is tudjuk vezérelni a klímát, ezzel költséghatékonyabbá téve a használatát.

Röviden

A gyakorlati próba során arra jutottunk, hogy a Samsung Wind-Free technológia nem csak egy marketingkommunikációs trükk, hanem egy olyan fejlesztés, aminek tényleg van értelme. Az ilyen berendezések halkabbak, kevesebb energiát fogyasztanak, és a megszokottnál kellemesebben hűtik le vagy fűtik fel a szobát.

Még több információ a Samsung Wind-Free klímaberendezésekről a vállalat weboldalán található:

https://www.samsung.com/hu/business/climate/ac-rar-ar09txcaawkn/

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Nora

Nora

A szépségápolás és a konyhai elektronika a szakterülete. Nagyon jól ért a főzéshez és ahhoz is, hogy mivel érdemes főzni.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?