2021-ben jöhetnek a DDR5 memóriák

Véglegesítették a DDR5-ös memóriaszabványt, új alaplap is kell majd.

Néhány éve már készül a piac a DDR5-ös memóriák érkezésére, a Micron és az SK Hynix több bejelentést is tett. Eredetileg 2018-ra vártuk az üzleti szektorban való bevetést, de csak most jutottunk el odáig, hogy a fogyasztói piachoz szükséges tanúsítványok megvannak, a DDR5-ös szabványt hitelesítette a JEDEC.


A DDR5 a skálázható teljesítményre koncentrál jó hatékonyság mellett, még 5-6 GHz-es órajelnél is. Az első modulok 4,8 GHz-es órajellel jönnek majd, aztán a következő években 6,4 GHz-es magasságokba emelkednek ezek az értékek. A kapacitást is fokozatosan emelik majd modulonként 48 és 64 GB-ra, de a szerverpiacon 1 TB-os modulok is lesznek. A DDR5 szabványra az Intel és az AMD is koncentrál, és bár eleinte csak a szerverpiacon válik elérhetővé az új technológia, 2021-ben már a fogyasztói piacra is megérkeznek a DDR5-ös memóriák. Amikhez új alaplap is kell majd…

Fotó: Micron

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
HL

HL

Vérbeli hírező, aki az egyik ujját mindig a techvilág ütőerén tartja. Ezért mondjuk csak kilenc ujjal gépel, de így is elég gyorsan nyomja. Kedvencei a mobilok (azon belül is a Pixel).

Ezeket olvastad már?