19 milliónyi személyes adat került illetéktelen kezekbe. Úgy hiányzott ez a botrány az online térben egyre komolyabban nyomuló Avonnak, mint egy pofon.

Az alapvetően kozmetikai cikkeiről híressé vált Avon a felemelkedését az MLM (Multi Level Marketing) rendszernek köszönhette. Magyarországon is több ezer Tanácsadó és Tanácsadónő foglalkozik a cég termékeinek közvetlen értékesítésével, és ennek köszönhetően a márka hazánkban is meglehetősen ismertnek számít. A konszern az új idők szavát követve az elmúlt években egyre inkább ráfeküdt az online értékesítési csatornákra.

Az a botrány, hogy nem figyeltek!

Azaz a weben keresztül árulták a kencéket, azonban a kiberbiztonságra nem figyeltek eléggé oda. A Digital Journal arról számolt be, hogy a cég nem védte megfelelően a felhő alapú adatbázisát, a hackerek feltörték azt, és egyszerűen hozzájutottak 19 milliónyi személyes adathoz. Hogy ezek pontosan milyen jellegű információk, azt egyelőre nem lehet tudni. A cég szerint hitelkártya adatok nincsenek köztük, szóval nem tudnak leemelni egyszerűen egy rakat pénzt a felhasználóktól. De ez ettől függetlenül így is elég nagy botrány. A nevek, és a hozzájuk kapcsolódó lakcímeket ugyanis például megszerezték, és ez komoly problémákat jelenthet.

retouching by Timothy Fedenko
mail@timarthy.com

Ed Macnair, a Censornet nevű biztonsági cég elnöke ugyanis például arra hívta fel az eset kapcsán a figyelmet, hogy az adatok nyilvánossá válása után a károsultakat valódi veszély fenyegeti. Valószínűleg arra gondolt, hogy ha kiderül, hogy valaki milliókat költött rúzsra, akkor a betörők jó eséllyel gondolhatják azt, hogy érdemes felnyomni a pecóját. Azt is hozzátette, hogy elkeserítő, hogy a Nagy Nevek sem tanulnak az ilyen esetekből. Azaz egyik hack botrány a másik után robban ki mindenféle komolyabb következmény nélkül.

Az Avon a kibertámadást jelezte a hatóságoknak, többek között az USA Értékpapír- és Tőzsdebizottságának, amely vizsgálja az esetet. A cég azt állítja, hogy jövő héten megpróbálja újra indítani a rendszereit, de értelemszerűen a védelmi rendszert azért még megpróbálják kipofozni előtte.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!