Minden pixel mögött egy LED – Igazi LED tv készülékkel robbant az LG

A pazar képminőségű MicroLED vagy más néven igazi LED tv ára valószínűleg horrorisztikus lesz. 

A nagy tévé gyártók kínálatában régóta ott vannak az általuk LED TV-nek nevezett modellek, amelyek valójában LCD tévék LED-es háttérvilágítással. Tehát arról szó nincs, hogy minden pixel mögött ott figyelne egy kikapcsolható fénykibocsátó dióda. Bár a név megtévesztő módon erre utal. Egy-két éve azonban már felbukkantak az igazi LED vagy más néven MicroLED megjelenítőknél, amelyek viszont pont így működnek. Minden egyes képpont fényét egy egyedileg vezérelhető RGB LED szolgáltatja, ami értelemszerűen irgalmatlan jó képminőség elérését teszi lehetővé.


igazi LED tv
A probléma csak az, hogy ez a technológia egyelőre még kegyetlenül drága. Ráadásul nem tudnak eléggé kicsi LED-eket csinálni, emiatt maguk a képernyők meglehetősen nagyok. Konkrétan még nem nagyon tudnak akkorát gyártani, hogy az megfelelő felbontás mellett beférjen egy átlagos méretű lakásba, azaz 55 vagy 65 inches 4K modelleket. Mindenesetre egy csomó kicsi és nagy cég ezerrel fejleszti az ilyen megoldásait, mert sokak szerint ez lesz az, ami nyugdíjba küldheti a hagyományos LCD kijelzőket, és komoly kihívója lehet az OLED-nek is.

Drága az igazi LED tv

A FlatpanelsHD nevű weboldal szúrta ki, hogy az LG hivatalos weboldalán megjelent egy ilyen igazi LED (MicroLED) technológiára épülő televízió, a sejtelmes Coming Soon, azaz Hamarosan Érkezik felirat kíséretében. Azaz az LG is ringbe lép ezen a fronton is egy modellel. Ez nem meglepő igazán, hiszen a cég több éve már bemutatott egy működőképes prototípust, idén pedig elindult az első olyan mozi, ahol ilyen eljárást használnak. Csak hát azért az mégiscsak más szint mint egy lakás. És itt el is érkeztünk a legnagyobb problémához. Hiszen a panelekből felépülő 4K felbontású kijelző 163 hüvelykes, azaz több, mint 4 méteres képátlóval bír.

Ez pedig nem fog beférni egy átlag ingatlanba, ezt nem rakja be az ember a hálószobába. A kontrasztja irgalmatlan jó, eléri a 150 000:1 értéket, a fényereje több, mint 1000 nit, a betekintési szöge is pazar, szóval a kép minősége biztos bitang jó. Az árát nem merték elárulni, de ha abból indulunk ki, hogy a Samsung és a Sony mennyit kér az ilyen típusú „tévéiért”, akkor garantált lesz az infarktus, ha meglátjuk az árcédulát.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Ninja

Ninja

Igazi techninja, aki mindenhez is ért. De leginkább a tévék piacán van otthon, az ország egyik legjobban felkészült tévétesztelőjét tisztelhetjük benne.

Ezeket olvastad már?