Forrás: Kisalföld

Nem csak a Földön vannak ám évszakok, hanem más bolygókon, például a Szaturnuszon is. Ennek apropóján a NASA egy szupermenő képet osztott meg az éppen nyári évszakját élő bolygóról, amelyet még július 4-én készített a legismertebb űrtávcső, a Hubble.

Hajlamosak vagyunk úgy tekinteni a Földre, mint a Naprendszer egyetlen olyan bolygójára, ahol szabályszerűen követik egymást az évszakok. Ez a feltételezés azonban nagyon-nagyon helytelen, ugyanis bőven akadnak még olyan bolygók a “közelünkben”, ahol egészen látványos formában váltják egymást az évszakok.

A Szaturnuszon északi féltekéjén például éppen tombol a nyár, amelyet a bolygó enyhén vöröses árnyalata is mutat: egyes feltételezések szerint ez a tavasszal és nyáron végigsöprő vörös ködnek köszönhető – ám ebben még a tudósok sem teljesen bizonyosak.

A NASA Hubble névre hallgató űrteleszkópja már jó néhány évtizede kutatja az univerzumot, és készít róla csodásabbnál, csodásabb képeket, a Szaturnusz évszak-változásairól például már több, mint 25 éve csinál fotókat. A NASA most pedig egy igazán különleges képet is megosztott a nagyérdeművel:

Felvételen a fényűző szaturnuszi nyár Forrás: NASA/Hubble

A Szaturnusz egyébként a Naprendszer második legnagyobb planétája, amely már első ránézésre sem igazán hasonlít a mi bolygónkhoz, bár néhány dologban azonban mégiscsak egyformák: például a Szaturnusz is kering a Nap körül, ráadásul rendelkezik egyfajta tengelyferdeséggel, így szeretett Földünkhöz hasonlóan évszakok is váltakoznak rajta.

Hogy a Szaturnusz csodálatos gyűrűje minek köszönhető, azt egyelőre még a kutatók sem tudják: egyesek szerint ezek egyidősek a bolygókkal (4 milliárd évesek), míg mások szerint ez igen erős túlzás, mivel “csupán” pár millió éve jöhettek csak létre.

A felvételen egyébként felfedezhetjük a bolygó két holdját is: a jobb oldalon lévő Mimast és az alul felsejlő Enceladust is.

A NASA hangulatos képe láttán, mi nagyon bízunk benne, hogy a jövőben is akadnak még ilyen szemkápráztató képek a nagyérdemű számára a NASA tarsolyában.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!