Egy új eljárás egyedülálló módon, a képalkotási és a gépi tanulási technológiák ötvözésével segíthet a szőlőtermesztésben, és ezáltal a jobb borok előállításában.

Az már nem újdonság, hogy a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás és az okos eszközök már rég kitörtek a kockák számítógépes laboratóriumaiból, és megjelentek az átlagemberek által is jól ismert való világban. Ma már konkrétan ott tartunk, hogy ilyen futurisztikus eljárásokkal vérteznek fel mezőgazdasági eszközöket annak érdekében, hogy javítsák a termelékenységet, visszaszorítsák a kártevőket, és amennyire lehet, csökkentsék a pazarlást.

Speciális kamerák + AI

A legtöbb esetben különféle szenzoros megoldásokat alkalmaznak erre, azaz az előre telepített érzékelők segítségével vizsgálják a talaj, illetve a növények állapotát. Azonban e területen is vannak, akik mernek váratlant húzni, és új utakat törni. A Polariks nevű hollandiai kis cégnél például azt főzték ki, hogy a képalkotási metódusok segítségével próbálják okosabbá tenni a szőlőtermesztést.

Ennek érdekében olyan speciális kamerákat fejlesztettek ki, amelyeket a földeken mozgó munkagépek, így például traktorok aljára szerelnek. Ezek a kamerák folyamatosan fényképeket készítenek a növényekről, akár talajszinten is, majd ezeket a fotókat automatikusan, vezeték nélküli úton továbbítják egy központi rendszerbe. E képek alapján pedig az általuk fejlesztett egyedülálló, gépi tanuláson és mesterséges intelligencián alapuló technológia képes megállapítani, hogy a növény hogyan, megfelelő ütemben fejlődik-e, valamint, hogy egészséges-e vagy épp ellenkezőleg, megtámadta valamilyen betegség. Sőt, ez az eljárás még azt is megállapítja, hogy szükség van-e öntözésre, vagy valamilyen tápanyag hozzáadására.

Ilyen képeket is készít a Polariks rendszere

Mindennek eredményeként pedig növelhető a hozam, automatizálható egy csomó folyamat, amivel idő és pénz takarítható meg, valamint természetesen magasabb minőségűek, egészségesebbek lesznek a növények, ami finomabb, jobb borok megszületését eredményezi.

Megnézheti mindenki élőben

A Polariks által kidolgozott technológiát bárki megnézheti élőben, működés közben, illetve találkozhat a vállalat munkatársaival a Fruit Logistica kiállításon. Az eseményt 2020 február 5. és 8. között rendezik meg Berlinben, és a magyar látogatók rendkívül kedvezményes áron vásárolhatnak rá jegyet Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamarán keresztül! Itt további információkat találhat a Fruit Logistica kiállításról magyarul, ez itt pedig a rendezvény hivatalos weboldala.