Forrás: The Jakarta Post

A szigetország népszerű animéjének egyik hőséről kapta a nevét az a japán óriásrobot, amely éppen a napokban tette meg első “lépéseit”. 

A jokohamai Gundam Factory januárban kezdte meg munkálatait, amellyel a népszerű animének,  Gundamnak állítanak emléket. A robot ráadásul akkora – egészen pontosan 18 méter -, hogy a Tokiótól délre fekvő város kikötőjéből is jól látszik.

A Gundam valójában nem csak egy anime, hanem egy valóságos brand, olyan széles univerzummal, amely már több, mint 30 éve hódít a szigetországban. A Gundam-mánia eredetileg egy TV-sorozattal indult, amely a maga műfajában úttörőnek számított azzal, hogy katonai háborús környezetben szerepeltetett hatalmas robotokat. A sorozat végül akkora népszerűségre tett szert, hogy valóságos franchise épült fel rá.

Sokáig nem lehetett tudni, hogy a robotmunkálatok miképpen is állnak, ám a Youtube-on megjelent videó alapján kijelenthetjük, hogy kifejezetten jól. A hatalmas állványzatról megközelíthető anime-figurával meg is tették az első lépéseket: legalábbis a videón az akkor még fej nélküli Gundam fel-le mozgatja alsó végtagjait. Azóta egyébként a fej is a helyére került.

Az előzetes tervek szerint a robot képes lesz gond nélkül járni – legalábbis mechanikailag nem lehet akadálya, az már persze más kérdés, hogy 25 tonnás súlya mennyire segíti majd a finommechanikai mozgásban.

Bár a koronavírus-járvány rengeteg tudományos munkát is hátravetett, a japán óriásrobot projektje nem állt le, és jó eséllyel tartani tudják az időpontot, így októberben el is készülhet a mozgó óriásrobot.