mesterséges_intelligencia
Forrás: SAAMA

Egy eszköz a mesterséges intelligencia segítségével kiküszöbölheti a neten felbukkanó kiskorúak kihasználásáról és bántalmazásáról szóló tartalmakat. 

Nem is kell különösebben részleteznünk, hogy az internet mély bugyraiban milyen szörnyűségekre bukkanni, többek között olyanokra is, ahol gyermekek szerepelnek megalázó, kiszolgáltatott, esetleg bántalmazó helyzetben. Ebben a szituációban természetesen az lenne a legcélravezetőbb, ha egyből a bántalmazót sikerülne megtalálni, ám jobb híján az is nagy segítség, ha ezeket a tartalmakat sikerül kilőni a neten, így nem terjedhetnek tovább.

Egyes információk szerint csak tavaly az USA-ban 69,1 millió ilyen  tartalmú fájlt jelentettek a jelenség ellen harcoló szervezetnek, ám nem kell ilyen messzire mennünk, elég ha hazai fronton nézünk szét. A Thorn nonprofit csapata által nemrégiben kifejlesztett és bemutatott Safer nevű eszköz azonban sikeresen veszi fel a harcot az interneten felbukkanó, erkölcsileg mélyen megkérdőjelezhető tartalmak ellen.

mesterséges_intelligencia

A Thorn szándékai szerint az iskolák, a helyi közösségi platformok és a fórumok is remekül tudják majd alkalmazni az eszközt, ugyanis rövid gépi tanulás után a program 99%-kos pontossággal képes kiszúrni a káros tartalmakat, majd amiket annak talál, el is távolítja. Hovatovább a program a “digitális ujjlenyomatok” megkeresésével segíthet az elkövető beazonosításában, így az ügy gyakorlatilag egy az egyben mehet is a hatóságokhoz – ezáltal nagymértékben meggyorsítva a beazonosítás folyamatát.

A Safer amikor vizsgál egy képet esetleg videót, automatikusan összehasonlítja több millió másik fájllal, amely alapján igen hamar kiszűri a káros tartalmakat. Ha pedig ilyet talál, akkor vagy eltávolítja vagy ideiglenes eltünteti, majd továbbküldi a fájlt egy moderátornak, és egyúttal jelzi “találatát” az amerikai eltűnt és bántalmazott kiskorúakkal foglalkozó hivatalnak is.

Reméljük, hogy a mesterséges intelligencia használata a gyermekbántalmazások kiküszöbölésében is segítségünkre lehet, az előzetes eredmények szerint mindenesetre jó úton jár:

a Flick képmegosztó a Safer programját használva, már 21 eltűnt illetve bántalmazott kiskorút segített felderíteni. 

Forrás: PCWorld

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!