maszk_eves
Forrás: Kyodo News

Egy japán étterem, hogy visszacsalogassa a járvány miatt elveszített vendégeit, kifejlesztett egy olyan maszk-típust, amelyet evés közben is lehet használni.

Már egy ideje újranyitottak az éttermek, a vendéglátásban pedig igyekeznek mindent megtenni, hogy minél hamarabb kilábaljanak a koronavírus okozta nehézségből. Bár a legtöbb helyen csak a személyzetnek kötelező maszkot hordani, sok vendég a biztonsága érdekében evés közben is hordana – csak hát lássuk be ez elég irreális elképzelés, elsőre legalábbis annak tűnik.

Egy japán étterem igyekszik megoldást találni a problémára, mégpedig a tradicionális hajtogatóművészetet, az origamit hívva segítségül: a fejlesztés tulajdonképpen nem más, mint egy hagyományos szalvéta és egy maszk keresztezése. A “modellt” előző héten mutatták be a Saizeriya étteremlánc egyik éttermében, ahol az olasz fogások japánosított változatai kerülnek felszolgálásra.

Amint az a videón is látható, a maszk titka tulajdonképpen abban rejlik, hogy szétnyitható a száj előtt, miközben a papérszalvéta továbbra is eltakarja a száj alsó részét.

Nem akarunk túlzottan kritikusak lenni, de ez így első ránézésre igen törékeny megoldásnak tűnik, ám Horino Isszei, a vendéglőket üzemeltető cég elnöke szerint a maszk sikeresen megakadályozhatja a cseppfertőzést. Isszei szerint a többi étteremláncnak is követnie kellene a példáját az “étkezési” szájmaszk bevezetésével, amely szerinte segít, hogy a járványos időszakban is biztonságosan élvezhessék az emberek a vendéglátás örömet. Hááát, talán jobb, mint a semmi….

A problémára egyébként több nemzet is igyekszik megoldást találni:

az Izraelben kifejlesztett maszk például távirányítással vagy automatikusan fog majd működni, az utóbbi esetben akkor fog kinyílni, amikor az evőeszköz a száj felé közelít.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!