Augusztusi csillaghullás: jönnek a Perseidák!

Ha augusztus, akkor csillaghullás! A Perseidák az egyik legismertebb és leglátványosabb meteorraj, akikért feltétlenül megéri fürkészni az eget.

Az augusztus igazán kedvez az égbolt szerelmeseinek, ugyanis több tűzgolyó mellett a Perseus csillagkép felől száguldozó Perseidák is tiszteletüket teszik. A szépséges hullócsillagokról már majdnem 2000 éve is készültek feljegyzések, az angolszász országokban pedig Szent-Lőrincz könnyeinek is nevezik, a 258. augusztus 10-én mártírhalált halt Szent Lőrinc emlékére. A felemelő látvány ilyenkor annak köszönhető, hogy a raj sok apró porszemcséi a légkörbe érve a nagy sebesség következtében felhevülnek és elégnek, így a földfelszínt már nem érik el.


Aki pedig idén sem szeretne lemaradni a csillaghullás szépséges látványáról, annak szokás szerint augusztus 12 és 13 közötti este kell szabaddá tennie magát. A Perseidák maximuma idén 13 és 16 óra közé esik, amely nem túl ideális, ha látni is szeretnénk valamit: inkább este tekintsük fel az égboltra, ilyenkor ugyanis óránként akár 100 hullócsillag is keresztülszáguldhat az égen, és ha szemfülesek vagyunk még meg is pillanthatjuk őket.

Bár az idő szép lesz, a megfigyelést sajnos zavarhatják a felhők, illetve a Hold is bekavarhat, ugyanis éppen a második felében jár, amikor kifejezetten erős fénye van. Amit még fontos tudni ezzel kapcsolatban, hogy természetesen idén sem lesz egyenletes a csillaghullás, a Perseidák ugyanis jól megszokott módon szeszélyesen közlekednek: időnként csak tucatnyi, máskor pedig akár percenként több is hullhat. Érdemes ezen felül észben tartani, hogy a Perseidákra jellemző, hogy általában csomókban hullanak, és igen gyakori, hogy egymás után több is leesik.

Az igazán tökéletes látványért pedig érdemes elvonulni a város fényeitől, fogni egy plédet, barátokkal kiülni, és türelmesen figyelni az égbolton átsuhanó csillagokat.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?