British Petroleum Hitler
Forrás: BBC

A British Petroleum egyik ausztráliai dolgozójának – akit azért bocsátották el, mert a társaságot egy Hitler mémmel parodizálta ki – több évnyi pereskedés után 200 ezer dollár kifizetést ítéltek meg.

Scott Tracey a 2004-es A bukás – Hitler utolsó napjaiból ismert mémet használta fel arra, hogy a BP egyik vállalati bérekről szóló meetingét kiparodizálja, majd kreálmányát egy zárt Facebook csoportban meg is osztotta. A film jól ismert jelenteiből egyébként számos mém látott már napvilágot az évek folyamán, több ezer feldolgozás készült különböző feliratokkal, lényegében Tracey is egy ehhez hasonlót készített.

Mint az sejthető volt, a vállalat vezetői nem tartották jópofának az ötletet, így Tracey-t azonnali hatállyal kirúgták. Az ausztrál férfi  jogtalannak ítélte a helyzetet, így beperelte a vállalatot, és bár a múlt szeptemberben még veszített, a BBC News értesülése szerint a bíróság végül a férfinak adott igazat. Tracey egyébként azzal védekezett, hogy senkit sem akart megbántani a mémmel, ráadásul az arcok sem felismerhetőek rajta, és ebben a bíróság is neki adott igazat, arra hivatkozva, hogy a film jeleneit több millióan felhasználták már hasonló viccre.

 British Petroleum Hitler
Forrás: Entertainment

A bíróság még februárban kimondta, hogy Tracey-t vissza kell venni a BP ausztrál részlegére, most pedig arról döntöttek, hogy a vállalat köteles kifizetni évi 200 ezer dollárt, amellyel fedezi az  elmaradt bérek és juttatások összegét a férfi számára. A British Petroleum szerint azonban csak 150 ezer jár, sőt szerintük Tracey már bőven találhatott volna munkát a hosszú pereskedés alatt, ha akart volna – ezt azonban végül a bíróság elutasította.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!