A Huawei 24-magos asztali processzora még a Core i9-9900K-t is lekörözi a méréseken, erre épült most új asztali PC. 

A Huawei az ITHome szerint hamarosan új asztali PC-t dob piacra, ezúttal kizárólag Kínában. Ennek ellenére érdemes kitérni rá, ugyanis a Huawei saját, 24-magos Kunpeng 920 3211K processzora dolgozik a Pangu néven emlegetett gépben. Az ARM Neoverse N1 mikroarchitektúrára építő CPU egyébként 65-magosra is skálázható, most 2,6 GHz-en dolgozik, de 3 GHz-en is tudna.

Az eddigi szintetikus méréseken a Kunpeng 920 3211K Huawei processzor jobban teljesített a többmagos tesztek során, mint egy Intel Core i9-9900K. Állítólag. Ez persze nem meglepő annak fényében, hogy utóbbi 8-magos, 16-szálas, de akkor is nagy dolog, hogy már ilyen chipje van a Huaweinek.

Sajnos a Pangu PC nem virít majd az otthoni asztalokon, a Huawei ugyanis kínai üzleti és kormányzati felhasználásra szánja, ráadásul lehet, hogy a Kunpeng processzorok is a kukában végzik. A TSMC szeptember 15-től nem szállít több chipet a Huawei-nek, így az kénytelen a MediaTek irányába tapogatózni, feltéve, hogy Donald Trump nem torpedózza meg azt az üzletet is, hiszen a MediaTek és ARM-szabadalmakat használ. A Qualcomm mindenesetre már lobbizik a kormánynál, hogy szállíthasson chipeket a Huawei-nek.

Fotó: Huawei