A Canon felhőjének több napos leállását követően kiderült, hogy az ügyfelek majdnem összes ott tárolt adata szőrén-szálán eltűnt. 

A Canon amellett, hogy a minőségi fényképezőgépeiről és egyéb eszközeiről is ismert, a korral is halad: az ügyfeleknek például lehetőségük van használni a image.canon névre hallgató felhőtárhelyet is.

Ez mind szép és jó, csakhogy a gépezetbe finoman szólva is porszem került, amikor egy szoftverfrissítést követően a image.canon tárhelyszolgáltatása hirtelen leállt, majd kiderült: az összes ott tárolt adat visszavonhatatlanul és örökre eltűnt.

A hosszú távú tárolásra használt felhőben minden videó és eredeti felbontású kép törlődött, egyes-egyedül az ún. tumbnailek úszták meg a tisztogatást, mert ezek egy másik logikai kötetben tárolódtak.

Minden június 16. előtti mentésre tehát keresztet lehet vetni, az elmúlt két hónap termését egy biztonsági mentésből még meg tudták menteni.
canon
Forrás: Digital Trends

A Canonra egyébként rájár a rúd, a napokban ugyanis egy zsarolóvírus több terabájtnyi adatot lopott el a rendszerekből, és különböző szolgáltatások működésére kényszerítette a szoftvereket. A cég szerint ennek azonban semmi köze a image.canon felhőjének hibájához, az adatvesztést ráadásul éppen egy olyan szoftverfrissítés okozta, amellyel a hasonló jellegű támadások ellen akarták felvértezni a tárhelyet.

Arról egyelőre nem tudni, hogy a cég bármilyen formában kártalanítja-e az (okkal dühös) ügyfeleket, egy hivatalos közleményben azonban már elnézést kértek az okozott kellemetlenségért.

Forrás: PCWorld

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!