university of bath dog
Forrás: TechTaffy

A University of Bath kutatói kifejlesztetek egy olyan szoftvert, amely a motion capture technológia kényelmetlen ruházata nélkül is képes digitalizálni kedvencünket. 

A ember legjobb barátja a kutya, így érhető, ha minden helyzetben magunk mellett szeretnénk tudni, és a legjobbat akarjuk neki. A University of Bath kutatóiak hála kis kedvencünk már a digitális térben is velünk tarthat: bár a végső eszköz természetesen még odébb van, de ha valóban sikerül létrehozni, akkor mindössze egyetlen kamera segítségével digitalizálhatjuk a kutyánkat.

Elsőként a szórakoztató ipar számíthat profitálásra a szoftverből – hiszen gondoljunk csak bele, milyen menő lenne, ha kutyánk velünk tarthatna egy virtuális sétára az Alpokban vagy a Himalájában.

A játék mellett azonban gyakorlatiasabb haszna is van a technológiának, például az, hogy az állatorvosi látogatásokat is megúszhatjuk vele: a szoftver segítségével készíthetünk egy képet a kutyánkról, amit továbbítva az orvosnak, egyből láthatja, hogyan halad az eb gyógyulása.

Az eddig is használt és a filmes világban közismert stop motion technológia lényege, hogy egy testhez simuló ruhára apró gömböket – úgynevezett markereket – helyeznek, amelyek segítségével a több szögből felvett mozgást egy szoftver értelmezi, így a mozgás egy virtuális karakterre is ráhúzható.

Forrás: Somerset Live

Ennél a technológiánál azonban nincs szükség egy rakat kamerára, sőt ha minden jól megy, a kényelmetlen ruházatot sem kell viselni. Ám nem csak a kényelem az, amely miatt fontos az új technológia: a University of Bath kutatói szerint az eszköz még nem tökéletes, ám úgy tűnik, végre találtak egy olyan módszert, amelynek használata jóval költséghatékonyabb és ugyanazt tudja, mint a stop motion. Ez pedig azért fontos, mert így nem csak a  nagyköltségvetésű filmek kiváltsága lesz a szoftver, hanem a jövőben széles körben is elterjedté válhat.

A szórakoztatás mellett az eszköz leghasznosabb feladata kétségkívül az, hogy segítségével idejekorán felfedezhetjük, ha háziállatunk beteg. A cél pedig nem más, hogy a technológia minél több emberhez eljusson, és akár a közeli bevásárlóközpontban is beszerezhető legyen.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!