A brit Nemzeti Oceanográfiai Központ (NOC) egy tanulmánya szerint 10-szer több műanyag lehet az Atlanti-óceánban, mint azt elsőre gondolták volna. 

Palackok, szatyrok, műanyag csomagolások, stb… Az emberiség által felhasznált műanyag nagy része a tengerekben és óceánokban végzi, sőt most nagyon úgy tűnik, hogy jóval nagyobb mennyiségről beszélhetünk, mint ahogy azt korábban gondoltuk.

A láthatatlan vagy alig látható műanyagrészecskék (a legfeljebb 5 milliméteres mikroműanyag és a még ennél is kisebb nanoműanyag) mennyisége a vizsgált – közvetlenül a felszín alatti – rétegben körülbelül ugyanannyi, mint amennyire az elmúlt 65 évben a tengerbe került látható műanyaghulladék mennyiségét becsülték, körülbelül 17 millió tonna – írja az Élőbolygónk. Ha ezt kivetítjük a teljes, átlagosan 3000 méteres tengermélységig, akkor arra a következtetésre jutunk, hogy mintegy 200 millió tonna műanyag lebeg az Atlanti-óceánban.

műanyag
Forrás: Oceana

A felső rétegben vizsgált anyagok nagy részét a a három leggyakrabban használt csomagolóanyag alkotja, amelynek mennyisége 1000 óriás konténerhajót is képes lenne megtölteni. A polietilén, polipropilén és polisztirol származékok környezeti kockázata is lényegesen nagyobb, mint azt valaha is gondolták.

A mikroműanyagokkal kapcsolatos kutatások az utóbbi években erősödtek fel, azóta pedig folyamatosan jönnek a hírek, hogy milyen elképesztő mértékben szennyezettek a tengerek, az óceánok, de a csapvíz is, és lényegében minden olyan élőlény, amely érintkezik velük. A legújabb kutatások szerint már az emberei szervek sem ússzák meg, nagyrészük ugyanis mikroműanyaggal telített.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!