Kipróbáltuk, a hatalmasra nőtt kínai cég “új” okos karkötőjét, és kiderült: a Xiaomi Mi Band 5 tele van hibákkal.

Xiaomi Mi Band 5

A Xiaomi ontja magából a termékeket, egy rakat viselhető cuccot is kínálnak, köztük okos karkötőket is. Az Mi Band család ötödik generációja fél éves csúszással befutott Magyarországra is, és nagyjából 16 000 forintért már meg is lehet venni. Na nézzük, mit tud!

Xiaomi Mi Band 5

Kialakítás, képernyő

Pont úgy néz ki, mint az összes többi ilyen eszköz, azaz a készülékház elnyújtott ellipszis alakú (46,9 x 18,1 x 12,4 mm), ami egyszerűen kibányászható a szíjból, és könnyen átpakolható egy másikba. Itt kell megjegyezni, hogy a gyártó korábbi, hasonló készülékeihez járó szíjakkal nem kompatibilis. Azaz lehet venni újat tehát, ha valaki ezzel kívánja kifejezni egyéniségét. A súlya 24 gramm, és pont annyira kényelmes/kényelmetlen, mint az összes többi, ilyen kialakítású okos karkötő.

Xiaomi Mi Band 5

1,1 inches, tehát az elődnél egy picit nagyobb, és nagyobb felbontású (126 x 294 pixel), érintésérzékeny OLED kijelzőt pakoltak bele. A részletesség megfelelő, a színek markánsak, betekintési szög rendben van, és a 450 nites maximális fényerő elég ahhoz, hogy napfényben is látható maradjon valamelyest a kép. Szóval a kijelző rendben van. A termék megkapta az IP65 minősítést, azaz bizonyos mértékig por- és vízálló, azaz úszkálni is lehet benne.

Kezelés

A szokásoknak megfelelően a vezérlésben nagy szerepet játszik az érintésérzékeny képernyő, amelynek tapogatásával lehet közvetlenül változtatni bizonyos paramétereken (pl. fényerő), megváltoztatható, személyre szabható számlap, elindítható az edzés stb. Magyarul nem tud, ami sokakat zavarhat, de azért még annak sem okozhat problémát a kezelés, aki nem beszél egyetlen világnyelven sem.

A teljes értékű használathoz szükség van egy mobilra letölthető ingyenes alkalmazásra (Mi Fit), amely képes a mért adatokból mindenféle csinos grafikonokat, ábrákat, adatbázisokat készíteni. Ennek segítségével a korábbi aktivitások is visszakereshetőek, értelemszerűen akkor is, ha azokat más Xiaomi eszközzel mértük. Azaz mondjuk megnézhető, hogy mondjuk egy évvel ezelőtt mennyit és milyen gyorsan futott valaki. Más cégekkel eltérően ez az app előre megalkotott edzésprogramokat nem tartalmaz, viszont került bele egy-két frissítés mostanában.

Ilyen például a cikluskövetés, amely képes kiszámolni az előzetesen betáplált adatok alapján a következő peteérés és menstruáció időpontját.

Ez egyébként nem nagy varázslat, ilyen appok már régóta vannak, de akinek ez fontos, az biztos örül, hogy már a sportos alkalmazásában is utána nézhet ennek, illetve maga a karkötő is képes kijelezni ezeket az adatokat.

A másik újítás a PAI, ami egy mutatószám, ami arról tanúskodik, hogy a felhasználó eleget mozgott-e. Tehát az összes begyűjtött adat alapján meghatározza, hogy mennyire jutottunk közel az ideális értékhez, és a szoftver azt is elárulja, hogy ehhez mit is kellene tennünk. Hogy őszinte legyek, ennek sok értelme nincsen, mindenki tudja, hogy többet kéne aludni és mozogni, nem annak hatására fog senki változtatni az életén, hogy az okos karkötője mennyire elégedett a teljesítményével.

Akkumulátor

Az akkumulátor kapacitása totál érthetetlen okból kisebb, mint amit az előd produkált, hiszen 135 mAh helyett ide csak egy 125 mAh telep került. Ebből fakadóan pedig az üzemidő is kisebb. A gyártó szerint ez elérheti a 15 napot is, de nálunk 8 nap után teljesen leeresztett a masina, és energiáért könyörgött. A töltéshez kulturált módon nem kell kibányászni a szíjból, mint a szerencsétlen Mi Band 4-et, a töltőfej mágnesek segítségével cuppantható rá a készülékházra.

Funkciók – komoly hibák

A szenzorok segítségével a szokásoknak megfelelően jó néhány funkció elérhető, és itt kezdődnek a problémák. A nagyon komoly problémák.

Aktivitás: 11 különféle sporttevékenységet lehet vele mérni. A gond csak az, hogy a termék nem rendelkezik GPS-szel, az aktivitásokat egy 3 tengelyes gyorsulásmérő + 3 tengelyes giroszkóp rendszer vizsgálja. Ez viszont egyszerűen nem olyan pontos, mint a műholdas helymeghatározás. Ezt onnan tudjuk, hogy egyszerre vittük kirándulni a Xiaomi Mi Band 5 eszközt és egy GPS alapú navigációs berendezést, és a karkötő rendszeresen 10-15 százalékkal rövidebb távot mért, ami azt jelenti, hogy a többi, ezen alapuló adat (pl. sebesség, gyorsulás stb.) is rossz volt! Itt van tehát egy fitnesz karkötő, ami pont a sporttevékenység vizsgálatára alkalmatlan! Mert hát azért egyáltalán nem mindegy, hogy 20 vagy 23 kilométert gyalogol vagy fut az ember. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a szintkülönbséggel kapcsolatos számok sem jöttek ki.

Pulzusmérés: Egyszerre próbáltuk ki egy rendes, orvosi vérnyomásmérővel, és a Xiaomi Mi Band 5 8-10 százalékkal magasabb értéket mutatott rendszeresen.

Alvásvizsgálat: Tök jól megmondja, hogy mennyi volt a mélyalvási stb. fázis, azaz mennyire volt hatékony a pihenés. A kérdés az, hogy ebből mi igaz…

Híváskijelzés: A Xiaomi Mi Band 5 elméletileg alkalmas arra, hogy jelezze, ha a csatlakoztatott telefonra hívás érkezik. Viszont totál random módon erről egyszerűen néha elfelejt tájékoztatni. Előfordult, hogy egy hívásnál berezgett meg visított, aztán öt perccel később a következőnél meg se moccant és kussban maradt. Ki érti ezt?

Ár

Xiaomi Mi Band 5 – 16 000 forint. Drága, ennyit nem ér.

Kinek ajánljuk – Xiami Mi Band 5

– Divatkiegészítőnek keres okoskarkötőt, amire szép számlapokat akar tölteni.
– Órának használná.

Kinek nem ajánljuk – Xiaomi Mi Band 5

– Sportoláshoz keres kiegészítőt.
– Fontos a pontos pulzus.
– Lényeges a kiemelkedő üzemidő.

Még több információ a Xiaomi Mi Band 5 okos karkötőről a hivatalos oldalon

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!