Kép: TechSpective

A szomszédok Vágási Ferijének tízezer forintos vágyálma, a Windows 95 tegnap ünnepelte negyedévszázados fennállását, aminek apropóján a Microsoft egy rövid videóban mutatta be az időközben történt fejlődést. 

Sokan vannak, akik szerint az első, ténylegesen normálisan használható operációs rendszer a Windows 95 volt, mely tegnap ünnepelte huszonötödik születésnapját. Ennek örömére a Microsoft egy 38 másodperces videóval mutatja meg, mivé lett a rendszer 1995. augusztus 24 óta. Láthatjuk az eredeti Start ikont, és ennek evolúcióját, de bemutatkozik a Lomtár, a Számológép, és még a Paint is. Természetesen nem maradnak ki a játékok sem, így rövid időre felbukkan a minden irodista unalmas hétköznapjait feldobó Pasziánsz és az Aknakereső is.

A Windows 95 egyik legfontosabb hazai vonatkozású, és történelmi jelentőségű eseménye, hogy még a Szomszédok című teleregényben is felbukkan. Egészen konkrétan a karácsonyig összegyűjtött pénzből az internetbe beszálló Vágási Feri szájából, aki szerint ha lenne 10.000 forintja, meg tudná venni ezt az új, eredeti Microsoft Windows 95-öt.

Az operációs rendszer egyik érdekessége, hogy sokak szerint ekkor kezdődött a Windowsos rendszerekre jellemző parasztvakítás, aminek egyik része az igen intenzív kampány volt. Egyes városi legendák úgy tudják, ennek köszönhetően még olyan emberek is megvásárolták a szoftvert, akik akkoriban nem is rendelkeztek számítógéppel, csak hogy le ne maradjanak valami igazán fontosról. Illik megemlíteni azt is, hogy a valós fejlesztések mellett leginkább az különböztette meg a Windows 3.1-től, hogy mindenféle vizuális effektekkel töltötték fel. Igaz, ez hajlamos volt felzabálni az erőforrásokat, és aki boldogulni akart, gyorsan le is tiltotta őket.

ForrásCnet