A világűrből is látható a kaliforniai erdőtüzek okozta pusztítás

A NASA egyik űrhajósa, Chris Cassidy a Twitteren közzétett bejegyzésében  mutatta meg, hogy milyen elképesztő pusztítást okoznak a kaliforniai erdőtüzek. 

Az internetet már bejárták azok a drámai képek, amelyek a kaliforniai erdőtüzekről szólnak. A több, mint egy hete pusztító tűz miatt már legalább 6 ember vesztette életét, 200 ezer embernek kellett elköltöznie, és 700 épület pusztult el – írja a HVG.


A helyzet ráadásul tovább is romolhat, a szakemberek ugyanis figyelmeztettek, hogy újabb viharok várhatóak, amik tovább ronthatnak a helyzeten. A következő videón is pontosan látszik, milyen elképesztő körülmények között kell végigvezetniük a tűzoltóknak:

A helyzet ráadásul olyannyira tragikus, hogy a lángokat és a füstöket még a 400 kilométerrel a Föld felett repülő Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről is tisztán lehet látni.

“Köszönet jár minden tűzoltónak és mentőcsapatnak, akik éjt nappallá téve a tüzek terjedésének megakadályozásán dolgoznak. Kitartást kívánok minden embernek, aki az érintett területeken tartózkodik.” – írja az űrhajós Twitter oldalán.

Cassidy-n kívül a NOAA-NASA Suomi NPP műhold is készített felvételeket a területről: a fotókon jól kivehetőek a tűz kiindulási gócpontjai, mint ahogyan az is, miként terjed tovább a régióban.

A kaliforniai erdőtüzek súlyosságát mutatja, hogy a területen önálló mikroklíma alakult ki, amelynek forró légáramlatai is vannak. Ezek a meleg áramlatok lehűlnek miközben az asztmoszféra magasabban lévő rétegeihez érnek, és vízcseppekké alakulnak, majd végül felhőkké formálódnak – ezeket nevezi a meteorológia pirokumulusznak vagy gombafelhőnek. Ezek a jelenségek ráadásul felerősíthetik a villámlásokat és a heves szeleket, amelyek csak tovább ronthatnak a helyzeten.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki

Ezeket olvastad már?