Kép: Techeblog

Az apró, és teljes egészében működő iMac gépének magassága egy félliteres ásványvizes palack méreteivel vetekszik. De talán el sem éri azt. 

Létezik egy Michael Pick nevű figura, akit talán “The Casual Engineer”-ként jobban ismerünk, és akinek az a hobbija, hogy rendkívül érdekes műszaki jellegű videókat készít. Most éppen arra gondolt, létrehozza a világ legkisebb, iMac jellegű gépét, és ha már nekilát, akkor olyan lesz, hogy működjön is. A keret saját tervezésű és 3D nyomtatású, a működést pedig egy Raspberry Pi 4 és egy héthüvelykes IPS kijelző biztosítja. Ami viszont problémát okoz, hogy az aprócska méret miatt Michael kénytelen volt eltávolítani USB portot és az Ethernet csatlakozót, ami viszonylagosan megnehezíti a használatot.

Viszont a maradék USB-k egyikébe ment a vezeték nélküli billentyűzet és egér vevője, a Raspberry és a képernyő csatlakoztatásához pedig egy vékony kábelt használt. Az iMac jellegű masina tápellátását USB-C kábelen keresztül sikerült biztosítani, a CPU-hoz pedig hűtőborda és aprócska ventilátor került. Az így létrejött piciny szerkezet teljes mértékben használható, igaz, kérdéses, hogy mire. Mert viszonylag kevés olyan embert tudok elképzelni, aki szívesen netezne egy ilyen monitor előtt, vagy írna bármilyen word dokumentumot. Műszaki teljesítményként viszont egyértelműen a fontos érdekesség kategóriába tartozik, és jó, ha akadnak olyanok, akik ilyesmiben látják a kihívást.