A Facebook lekapcsolt egy orosz kamuprofil hálózatot

A Facebook az FBI fülesére reagálva gyomlálta ki a Kremlhez köthető trollfarmot. 

A Facebook tegnap közölte, hogy augusztusban egy tucatnál is több olyan hamis fiókot távolított el, melyek az Internet Research Agency-hez köthetőek, ami pedignem más, mint egy orosz kormányzati trollfarm. A hálózat nagyjából három hónapig működött, mielőtt a közösségi oldal kigyomlálta. A Facebook összesen 13 fiókot, és két oldalt távolított el felületéről, melyek egyértelműen a Kreml által támogatott orosz dezinformációs hálózathoz köthetőek. Ez a hálózat elsősorban az Egyesült Államokra, az Egyesült Királyságra, Algériára, Egyiptomra koncentrált, ám másodsorban minden olyan ország célterület volt, ahol az emberek angolul beszélnek. Az ilyen nyelven közzétett tartalmak nagyjából 5 százaléka többek között Donald Trumpról, a QAnon nevű szélsőjobbos összeesküvés-elméletről, valamint Joe Biden és Kamal Harris kampányáról szólt.


Kép: Newsweek

A kamuprofilok között több olyan is akadt, melyek hírszerkesztőnek, szabadúszó újságírónak adták ki magukat, és egyiküknek sikerült 14.000 követőt összeszednie. Az orosz Internet Research Agency arról ismert, hogy a közösségi oldalak felületén kamuprofilokat hoz létre, hogy aztán onnan mindenféle fals, de a befolyásolhatóbb emberek számára befogadható információkat tegyen közzé. Ahogyan tette ezt a 2016-os amerikai elnökválasztás alkalmával is. A trollfarm léte csak a választások után derült ki, komoly aggodalmat kiváltva azzal szemben, hogy a Facebook eleget tesz-e a valótlanságok kiszűrését illetően. Azt pedig nem nehéz belátni, hogy miért pont  Mark Zuckerberg nevéhez köthető közösségi háló a fő tevékenységi terület, hiszen az oldalnak 2,7 milliárdnál is több aktív felhasználója van.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
RG

RG

RG is hírező, és emellett nagy szenvedélye a repülés. Ikarosznál egy szinttel jobban nyomja, ugyanis szintén motor nélkül próbálkozik. Vitorlázórepülő. Szóval, ha szimulátorokról, vagy repülős appokról olvastok, azt szinte biztos, hogy RG írta.
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?