Amerika hiperszonikus fegyvereit még az idén letesztelhetik

Amerika hiperszonikus rakéták fejlesztésén dolgozik, a hadsereg a Lockheed Martin és a Raytheon segítségével állt rá a projektre.

A DARPA, azaz az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának kutatásért felelős részlege már jó ideje olyan rakéták fejlesztésén dolgozik, amely a hangsebesség ötszörösével képes repülni. Bár nem túl sok információt szivárogtattak ezzel kapcsolatban, nem rég mégis bejelentették, hogy még az idei évben elvégezhetik a tesztrepülést a Hypersonic Air-breathing Weapon Concept (HAWC) nevű eszköz két típusával.


A gépek még tesztelés előtt állnak, amelyeknek haladását az úgynevezett scramjet hajtómű biztosítja. A scramjet tolósugaras hajtómű a haladáshoz szükséges kompressziót a nagy sebességgel érkező levegőből nyeri, vagyis ezt a modult, csak nagy sebességénél lehet használni.

amerika hiperszonikus
Forrás: Defpost

A hangsebesség ötszörösére képes Mach 5 lényegében azt jelenti, hogy pillanatok alatt eljut a Föld egyik pontjáról a másikra. Összehasonlításképpen: a jelenlegi irányított robotrepülőgépek 0,8 Mach-ra képesek, míg a levegő-levegő rakéták a hangsebesség 1-5-szöröse közötti sebességre gyorsulnak – írja a HVG. A rakéta egy korábbi teszt során egyszer megsemmisült, de erről nem sokat tudni.

Oroszország elnöke, Vlagyimir Putyin 2019 arról számot be, hogy kifejlesztettek egy hiperszonikus, a hangsebesség kilencszeresével repülő rakétáját.
A független orosz szakértők azonban kételkednek a bejelentés hitelességében.

[sc name=”facebook” ]

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Benke Éva

Benke Éva

Az ifjabb nemzedék tagja, akikből még nem veszett ki a lelkesedés. Kedvelt témái leginkább a tudomány és a lifestyle területéről kerülnek ki
Teszteltünk

Ezeket olvastad már?